Kihelkonna tornikukk väärib kuldset kuube

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
KIRIKUÕPETAJA JA TORNIKUKK: Rene Reinsoo eestvedamisel toodi kiriku
tornikukk oktoobri lõpul maapinnale.
KIRIKUÕPETAJA JA TORNIKUKK: Rene Reinsoo eestvedamisel toodi kiriku tornikukk oktoobri lõpul maapinnale. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa kalandusettevõtjate toel saavad kolm nädalat tagasi Kihelkonna kiriku torni otsast alla võetud kukk ja kuul üle kullatud. 

Kuke ja kuuli kuldamisele panevad õla alla kalandusettevõtjad Arne Salong ja Tiit Sõber. Kirikuõpetaja Rene Reinsoo sõnul võttis Arne Salong temaga ühendust pärast seda, kui kuulist leitud ürikust selgus, et kuul on olnud kullatud ning see võiks ka tulevikus uuesti nii olla. Reinsoo vahendas ettevõtjate sõnu, et heade kalasaakide korral on nad mõelnud tänutäheks oma kirikut toetada ning nüüd olevat paras aeg. "Nad oleksid valmis tornikuuli ja -kuke kuldamistööde kulusid kandma," rääkis Reinsoo. Tornikuuli avamisel ütles restauraator Juhan Kilumets, et kullatud kuke valgusemäng päikese käes on meeliülendav ja piisab kasvõi pisikesest kullaga kaetud alast, et see silma hakkaks. 

Samuti on kirikuõpetajaga ühendust võtnud ja abistamise vastu huvi tundnud Kotlandi küla mehe Peeter Vakröömi, kes kuuli 19. sajandi lõpus annetas, järglased. 

"See järjepidevus ja oma kiriku hoidmine on hindamatu aare üle inimpõlvede, maade ja merede," kinnitas kirikuõpetaja Reinsoo. 

Koguduse juhatus on otsustanud tellida ka uue ja suurema vutlari, kuhu pannakse sisse rohkesti infomaterjale. Õpetaja Reinsoo sõnul tuleks sinna kindlasti panna koopia 120-aastasest kirjast, mis kuuli sees oli.  Lisaks lühiülevaade torni praegusest remondist ja nende nimed, kes torni remonti  ning kuke ja kuuli kuldamist toetanud. Samuti koguduseliikmete nimekiri käesoleva aasta lõpu annetajaliikmete seisuga. 

Reinsoo sõnul saavad torni remondi või ainult kuke ja kuuliga seotud ettevõtmises rahaliselt kaasa lüüa kõik soovijad. Meelepärase annetuse saab teha EELK Kihelkonna kogudus kontole (EE022200001120124535). 

Selgitusse palus Rene Reinsoo kindlasti märkida, kas tegu on remonditoetuse või liikmeannetusega, et saaks korrektsed nimekirjad koostada.

Kuni jõuludeni on kukk ja kuul kirikus ning neid saab kirikuõpetaja sõnul vaatamas-katsumas käia, seejärel saadetakse need restaureerimisele  ja loodetavasti tuleval suvel säravad nad juba oma õigel kohal torni tipus.

KOMMENTAAR

Saaremaa kõrgeima kuke suured ülesanded

Miks on just kukk kunagi kirikutorni tippu pandud? Klassikaline vastus Piiblist lähtudes on Jeesuse sõnad enesekindlale Peetrusele Suure Reede eelsel õhtul: “Tõesti, ma ütlen sulle, täna öösel, enne kui kukk laulab, salgad sina mu kolm korda ära.” Nõnda juhtuski ning hommikul kukelaulu kuuldes nuttis Peetrus kibedasti. Hiljem sai aga Peetrusest üks koguduse tugisambaid.

Kui püüda heita pilku minevikku, siis on Saaremaa lääneosa inimesed oma usku ja kirikut ikka oluliseks pidanud. Kui aastaks 1848 oli Saaremaal Vene õigeusu kirikusse siirdunud 29,8% rahvastikust, siis Kihelkonnal oli neid 2,7 %.

Kui vaadata 2011. aastal Eestis läbiviidud rahvaloenduse kokkuvõtteid, kus küsiti ka inimeste usklikkuse kohta, siis Eestis keskmiselt nimetas ennast luterlaseks 10% vastanutest. Torgu, Kihelkonna ja Lümanda vallas tunnistasid endid luterlasteks üle 30% vastanutest – see oli Eesti kõrgeim protsent. Võiks öelda, et sümbolina on kukk Kihelkonna kirikutornis oma tööd suhteliselt hästi teinud – hoia oma usust ja kirikust kinni!

Rahulikku hingedeaega ja õnnistust soovides

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles