Heli Lääts saab Sauverre mälestuspingi

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Heli Lääts oma kodus Tallinnas Terase tänaval.
Heli Lääts oma kodus Tallinnas Terase tänaval. Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Täna avatakse Sauvere küla juubeliürituste raames mälestuspink samast külast pärit estraadilauljale Heli Läätsele (1932–2018).

Pink oli plaanis paigaldada juba mitu aastat varem, Eesti 100. sünnipäeva raames, kuid ettevõtmist vedava Sauvere arendusseltsi projekt ei saanud siis rahastust. Selle aasta alguses pani aga pingiideele õla alla keskerakondlane Erki Savisaar, kes eraldas seltsile nn riigikogu katuserahast 5000 eurot. “See on piisavalt suur summa, et teha igati väärikas pink,” ütles Katrin Pihlas Sauvere arendusseltsist.

Kuna Sauvere kandist, Nõmpa ja Jõempa külast olid pärit ka kunagised tunnustatud kuursaali toolide meistrid, siis leidsid seltsi liikmed, et pingis peaks kajastuma ka nende mälestus. Pingile disainlahenduse leidmiseks kuulutas selts Eesti kunstiakadeemia tudengite seas välja võistluse, kus oli tingimusteks seatud, et pink peab välimuselt meenutama kuursaali tooli, olema mälestuseks Heli Läätsele ning sisaldama kaht tehnilist lahendust – automaatset valgussüsteemi ja helilahendust Heli Läätse lauludega. Konkursi võitis Kevin Laus, kes pingi ka valmis tegi.

Edaspidi tahab selts külaplatsile veel nimelisi pinke panna. Plaanis on pink ühiskonnategelasele Otto Merile ja mitmetele teistele kohalikele inimestele, keda kogukond oluliseks peab ja kelle mälestus jäädvustamist väärib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles