“Kivid kolisevad,” kritiseerib külavanem sadama taastamist

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
RAUL ALLVEE selja tagant paistev muul on vallavalitsuse kinnitusel nüüdseks korralikult taastatud.
RAUL ALLVEE selja tagant paistev muul on vallavalitsuse kinnitusel nüüdseks korralikult taastatud. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vald maksab sügistormides lagunenud Rannaaugu sadama muuli avariiremondi eest ligi viiskümmend tuhat eurot, kuigi kohalike elanike hinnangul pole töö lõpuni valmis. 

“Võiks ikka lõplikult korda teha, praegu on osa kive muuli peal lahti ja natuke liiga palju kolisevad,” ütles Tagaranna külavanem Andres Tarvis. 

Avariiremondi puudustest rääkisid kohalikud esmalt valla sadamate spetsialistile Tormis Lepikule. Seejärel saatis Tarvis 10. novembril vallavalitsuse neljale aadressile (Mikk Tuisk, Jüri Linde, Olari Vainokivi, Tormis Lepik) kirja sooviga kaasata tööde vastuvõtmise juurde külaseltsi esindaja. 

Kuuldavasti valla esindaja Tagarannal küll käis, kuid sealse mere iseärasusi tundvaid kohalikke inimesi kuulda ei soovitud.

Oma kirjale pole Tarvis vallamajast vastust saanud. Kiri oli mitteametlik, kuid Tarvise sõnul võiks vallaametnik olla eelkõige koostööpartner, mitte kättesaamatu bürokraat kusagil kaugustes. 

“Loodame, et keegi ikkagi on nii viisakas, et leiab aega ja tahtmist vastata,” sõnas ta.

Tagaranna külaselts loodab lähikuudel sadama rendile võtta, seega teeb avariiremondi halb kvaliteet neid murelikuks. 

“Kujuta ette, et võtame selle oma kätte ja siis nädala pärast torm pühib sealt esimesed kivid minema,” lausus Tarvis. Uue remondi jaoks tuleb tuhandeid eurosid sel juhul leida juba külaseltsil.    

Vallale kuuluva Rannaaugu sadama muul sai kannatada 17. septembri tormituules, kui vägev lainetus lükkas raudkividest muuli otsast umbes 15 meetri jagu kive laiali ja pildus osa neist koos tulepaagiga sadama sissesõidukanalisse. 

Vallavalitsuse majandus- ja haldusosakonna juhataja Olari Vainokivi sõnul tegi muuli remonttööd pädev ehitusettevõte vallavalitsuse tellitud mahus ja asjatundliku järelevalve all. 

Remondi käigus kõrvaldati sadama algsel rajamisel tehtud olulised ehitusvead, paigaldati lukukivid ning muuli konstruktsioon seoti omavahel geotekstiiliga.

BauEst OÜ tehtud sadama avariiremont läks vallale maksma 48 974 eurot, millest 44 553 eurot eraldas vald reservfondist. 

Ehitusfirma andis töödele nelja-aastase garantii, mis võimalike ehitusvigade hilisemal avastamisel on vallavalitsusele piisav tagatis. 

Vainokivi rääkis, et kohalike osutatud võimalike kvaliteediprobleemide osas on läbi viidud täiendav kontroll ning hälbeid ei tuvastatud. 

“Muul on sadama kaitserajatis, see ei ole mõeldud jalutamiseks ja sellel käimine kätkeb endas ohte, mistõttu paigaldab vallavalitsus sadamasse ka vastava hoiatustähise,” sõnas Vainokivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles