Pidu koroona ajal ⟩ Vallavõimud avastasid Nordecon Betoon juhtivtöötaja juubelipeo, mis pidi jääma saladuseks (18)

Kristina Õun
, Reporter
Copy
HEA OHUTU PAIK: Eesti ärieliidi esindajad tulid Saaremaale pidutsema Tallinnast, kus iga päev lisandub kolmekohaline arv Covid-19 positiivseid. Mida oleks kevadel arvatud Tallinnas, kui mitusada saarlast oleks mõnes pealinna hotellis samasuguse erapeo korraldanud?
HEA OHUTU PAIK: Eesti ärieliidi esindajad tulid Saaremaale pidutsema Tallinnast, kus iga päev lisandub kolmekohaline arv Covid-19 positiivseid. Mida oleks kevadel arvatud Tallinnas, kui mitusada saarlast oleks mõnes pealinna hotellis samasuguse erapeo korraldanud? Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

GOSPA ruumides peetud juubelipeo mitmesajale osalisele pandi südamele: hoidke pidu oma teada! 

"Välisukse juures oli tahvel, kus peale toimuva ürituse ajakava oli suurelt märgitud palve, et peolised üritust sotsiaalmeedias ei kajastaks," teatas Saaremaa vallaametnik Karel Koovisk kirjas terviseametile.

Vallaametnik Karel Koovisk
Vallaametnik Karel Koovisk Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaal on teadaolevalt vaid kümmekond Covid-19 juhtu, mida on muu Eestiga võrreldes väga vähe. Enamik pidutsejaid oli Saaremaale kohale sõitnud mandrilt. 

Koovisk märkis, et kuna kohalikud olid pidustustest häiritud, palub vallavalitsus, et terviseamet laseks GOSPA-l peo tagamaid selgitada ja kehtivate piirangute rikkumise korral ettevõtet karistaks. 

Vallavalitsuse andmetel tähistati nädalavahetusel ehitusfirma Nordecon Betoon juhtivtöötaja 50. sünnipäeva ja peol osales palju tuntud Eesti inimesi. Muusikat tegid Reket, nublu, Daniel Levi-Viinalass ja Nöep. 

Vallavalitsuse järelevalveteenistuse inimesed koos politseiga astusid GOSPA-sse sisse laupäeva öösel kell 00.55, et kontrollida alkoholipiirangust kinnipidamist. Nad lugesid restoranis ja fuajees kokku umbes 250 pidutsejat. 

Kooviski sõnul polnud erapeol kindlasti täidetud 50 protsendi täituvuse nõue, peolised ei kandnud maske ega hoidnud kahemeetrist distantsi. 

Samuti ei tuvastanud ametnikud desovahendite olemasolu ei välisukse juures ega ka fuajees.

"Vestlesime kohapeal Georg Ots Spa esindaja Piret Treiga, kes ei saanud absoluutselt aru, et tegemist on rikkumisega," kirjutas Koovisk.

Trei ainuke väide oli, et tal on juristi hinnang ning rikkumist ei ole.

Hiljem selgus, et pidu oli alanud juba eelmisel õhtul ning toimus kahes kohas – Sadamaaidas ja GOSPA-s.

Politseiametnike sõnul helistas politseisse inimene, kes teatas öörahu rikkumisest ning mainis ka, et pidu ei ole kooskõlas kehtestatud reeglitega. 

Karel Koovisk rõhutas oma murekirjas, et jõulupidustuste hooaeg on alles algamas.

GOSPA tegevjuht Piret Trei
GOSPA tegevjuht Piret Trei Foto: Tambet Allik/Saarte Hääle arhiiiv

GOSPA tegevjuht Piret Trei ütles Saarte Häälele, et vallavalitsuse märgukiri on faktivigane, sisaldab ametniku subjektiivseid hinnanguid ning vastuolusid. Lisaks ei ole tema sõnul korrektselt viidatud valitsuse korraldustele. 

Trei rõhutas, et tegu oli erapeoga ning GOSPA ei olnud ürituse korraldaja ega teenuse osutaja. Covid-19 leviku tõkestamiseks vajalikud piirangud on kehtestatud olukordadeks, kui üritus toimub avalikus ruumis või teenuse osutaja korraldusel, rääkis Trei. 

Ta lisas, et kohapeal oli ja on alati nõuetekohaselt vajalikud desinfitseerimisvahendid olemas.

Vallavanem Mikk Tuisk ütles, et selliseid suuremahulisi pidusid ei saa praegusel ajal kuidagi heaks kiita. "Olukorrale tuleks läheneda mõistlikult ning suured peod kas ära jätta või edasi lükata," sõnas ta.

Terviseameti kommunikatsioonijuhi Simmo Saare sõnul tuleb suuremad üritused ameti hinnangul epidemioloogilisest olukorrast tingituna ära jätta. 

"Seda enam, kui peol osalejad ei hoidnud distantsi ning täidetud polnud ka 50 protsendi täituvuse nõue," ütles Saar Saarte Häälele. "Paneme inimestele tungivalt südamele – praegu ei ole aeg ei üritusi korraldada ega ka neil osaleda." Lisaks kaalub Terviseamet menetluse alustamist.

Foto: Saaremaa vallavalitsus
Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles