Saaremaa kaitseliitlased pürivad Iraaki missioonile

Kristina Õun
, Reporter
Copy
GUNNAR HAVI ütles, et kui varem on rühm komplekteeritud kaitseväe baasil, siis sel korral komplekteeritakse rühm Kaitseliidu baasil.
GUNNAR HAVI ütles, et kui varem on rühm komplekteeritud kaitseväe baasil, siis sel korral komplekteeritakse rühm Kaitseliidu baasil. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Detsembris algas poole aasta pikkune missioonisõduri väljaõpe, kus osaleb ka viis saarlast lootuses Iraaki missioonile pääseda.

Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik kolonelleitnant Gunnar Havi rääkis, et Iraaki minnakse missioonile tuleva aasta juuni esimeses pooles ning kogu rühma suurus koos varumeestega on 40 meest, kes Iraagis tegutsevad Taani üksuse koosseisus. 

“Kui palju ja kes Saaremaa meestest missioonile läheb, selgub pärast väljaõppe lõppu ehk vahetult enne missiooni algust. Väljaõpe algas detsembri alguses ja selles osaleb viis saarlast,” rääkis Saaremaa maleva pealik.

Väljaõpe kestab pool aastat ja selle käigus käiakse läbi terve spekter oskusi ja teadmisi – alustatakse riigi tutvustusega, kus saab ülevaate, mis riik on Iraak, missugune on sealne kultuur ja poliitiline taust. 

Mehed läbivad missioonisõduri baaskursuse, mille jooksul lihvitakse oma oskusi lasketreeningutes, käiakse üle täpsed käitumise mudelid ja kuidas suhelda kohalikega. Suurt rõhku pööratakse ka taktikale, mille detailid jäävad teistele saladuseks.

Teenistus algab järgmise aasta juunis ja kestab detsembrini. Üksuse relvastuseks on planeeritud kaitseväe uus automaat R-20, transpordivahendid tagab Taani. 

“Hetkel ei ole riigikogu veel missiooni heaks kiitnud, aga loodetavasti saab see varsti tehtud,” ütles Gunnar Havi. 

“Iraaki suunduva rühma ülesandeks saab olema NATO treeningmissiooni väekaitse ja julgestamine Bagdadis, täpsemalt siis missioonil teenivate isikute julgestamine, eskort nende külastatavatele objektidele ning samuti objektide julgestamine.” 

Ta lisas täpsustuseks, et NATO missioon Iraagis nõustab ja toetab Iraagi julgeolekujõudusid selleks, et Iraagi armee, politsei ja ministeeriumid oleksid ise suutelised oma riiki kaitsma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles