TERVIS ⟩ Sauna – mis seal enam mõelda nüüd!

Kristina Õun
, Reporter
Copy
ÕLU SAUNA EI SOBI: “Tean, et Eestis on üsna tavaline juua saunas õlut või midagi kangematki, aga see on väga vastutustundetu. Peaaegu sama, mis purjus peaga ujuma minek,” toonitab Siim Land.
ÕLU SAUNA EI SOBI: “Tean, et Eestis on üsna tavaline juua saunas õlut või midagi kangematki, aga see on väga vastutustundetu. Peaaegu sama, mis purjus peaga ujuma minek,” toonitab Siim Land. Foto: Erakogu

Teati iidsetel aegadel ning kinnitatakse praegugi, et saun ja saunaleil on tervisele hea. Saunaskäik on eestlastele püha ja paljudele üpriski meelepärane, lisaks, nagu juba öeldud, tervisele igati kasulik. 

Sauna mõju on uurinud ka antropoloog ja biohäkker Siim Land. Ta ise teeb nädalas sauna 3–5 korda, kuid märgib, et ka üks kord nädalas või kuus saunas käia on parem kui üldse mitte. Kui saunatamist tuleb ette harvem, võib teha mitu 15–20minutilist sessiooni üksteise järel.

“Minevikus käidi saunas enese puhastamiseks ja pesemiseks. See oli majapidamise kõige puhtam koht,” ütleb Land. Saunas tulid lapsed ilmale ning kui inimese elutee lõppenud, sai ta just saunas oma viimse pesemise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles