Venelased toetavad Eesti Arktika ekspeditsiooni

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Bellingshausen jäämägede vahel.
Bellingshausen jäämägede vahel. Foto: Maris Pruuli

Saaremaa Merispordi Seltsi lipu all seilava jahi Admiral Bellingshausen tuleva aasta Arktika ekspeditsiooni ettevalmistus liikus hiljuti suure sammu edasi: Venemaalt terendab nõusolek Põhja-meretee läbimiseks. “Järgmise aasta suvel toimuv Arktika reis võib nüüd täishoo sisse saada,” ütles ekspeditsiooni juht Tiit Pruuli.

PEALUU: Arktika ekspeditsiooni logo on sarnane Antarktika200 logoga. Sellel on näha Arktika kontuur ning Tartu loodusmuuseumis asuv ürgpiisoni pealuu, mis on toodud Alaskalt Eschscholtzi lahe kandist baltisaksa loodusteadlase Johann Friedrich Eschscholtzi poolt, enne kui Alaska USA-le müüdi. Nimelt osales Johann Friedrich Eschscholtz Otto von Kotzebue kahel ümbermaailmareisil.
PEALUU: Arktika ekspeditsiooni logo on sarnane Antarktika200 logoga. Sellel on näha Arktika kontuur ning Tartu loodusmuuseumis asuv ürgpiisoni pealuu, mis on toodud Alaskalt Eschscholtzi lahe kandist baltisaksa loodusteadlase Johann Friedrich Eschscholtzi poolt, enne kui Alaska USA-le müüdi. Nimelt osales Johann Friedrich Eschscholtz Otto von Kotzebue kahel ümbermaailmareisil. Foto: SH

Esimene ja kõige olulisem eeldus, mida reisi käivitamiseks vaja, on tema sõnul nõusolek Venemaalt, et eestlase ekspeditsioonil lubataks läbida Põhja-meretee Murmanskist Beringi väinani. “See on päris suur bürokraatlik asjaajamine Venemaa välis- ja kaitseministeeriumiga,” ütles Pruuli. 

Ametlikud paberid ei ole veel laekunud, aga olemas on kiri Venemaa geograafia ühingu tegevjuhilt Artjom Manukjanilt, kes kinnitas mõjuka organisatsiooni valmisolekut Arktika ekspeditsiooni toetada ja asjaajamisele kaasa aidata. “Kohe uue aasta alguses algab Tallinna–Moskva suunal intensiivne paberitöö ja Nasval intensiivne laeva ettevalmistamine,” rääkis Pruuli. 

Praegu Nasval olev jaht saab paremaks jääs liikumiseks ühe lisaprožektori ning hädasti on vaja leida ruumi ühele lisakülmikule, kuna järgemööda läbitavad vahemaad on pikemad kui Antarktika reisil. Lisaks uuendustele tehakse Pruuli sõnul jahile ka täielik ülevaatus. 

Eestlased soovivad kolmanda jahtlaevana maailmas läbida ühe hooajaga nii Kirde- kui ka Loodeväila ja seda jäälõhkujate abi kasutamata. Ekspeditsioon kestaks järgmise aasta varasuvest hilissügiseni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles