Muhulased toetavad ehituskeeluvööndi vähendamist (1)

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Muhu valla maa- ja planeeringunõunik Tambet Tamm
Muhu valla maa- ja planeeringunõunik Tambet Tamm Foto: Saarte Hääl

Muhu vallavolikogu toetab saarlaste algatust vähendada ehituskeeluvööndi laiust 200 meetrilt 100 meetrile veepiirist.  

Muhu vallavanema Raido Liitmäe sõnul kerkis Muhus ehituskeeluvööndi teema uue üldplaneeringu koostamise käigus, kus tehti hulgaliselt ettepanekuid ehituskeeluvööndi vähendamiseks, millega vald suures osas kindlasti ka nõustub. 

Seadus annab võimaluse ehituskeeluvööndit vähendada läbi üldplaneeringu või üldplaneeringut muutva detailplaneeringu koostamise. See on aga Liitmäe hinnangul väga aja- ja ressursimahukas tee ning ilmselt ei kohelda siin võrdselt mandril ja saartel elavaid maaomanikke. Liitmäe peab keskkonna kaitsmist oluliseks, aga samas ei tohiks domineerida ülereguleeritus, menetluste keerukus ja inimeste ebavõrdne kohtlemine.

Muhu valla maa- ja planeeringunõunik Tambet Tamm ütles, et praegu puudub põhjendus, kas erandina saartel kehtiv 200 meetri laiune ehituskeeluvöönd kaalub keskkonnakaitseliselt üle sellega kaasneva omandiõiguse olulise riive. Ehituskeeluvööndi vähendamine 100 meetri peale ei tähenda automaatselt, et kogu ranniku ulatuses võib edaspidi ehitada alates sellest piirist. Paljudes kohtades kehtivad samal ajal looduskaitseseadusega või valla üldplaneeringuga kehtestatud täiendavad ehituspiirangud.    

Kohtades, kus saja meetri laiusest ehituskeeluvööndist ei piisa, tuleks keskkonda kaitsta näiteks hoiuala loomisega, mitte aga säilitada suuremat ehituskeeluvööndit ka paigus, kus selleks sisulist alust ei ole.

Liitmäe sõnul on oluline ka õigusselguse saamine küsimuses, kuidas ehituskeeluvöönd ja üleujutusala üksteisega suhestuvad. Keskkonnaministeerium on seisukohal, et ehituskeeluvööndi laius liidetakse üleujutatava ala laiusele, õiguskantsleri sõnul saab aga ehituskeeluvööndit ja üleujutusala käsitleda paralleelsetena.

Saaremaa vallavolikogu tegi detsembris vabariigi valitsusele ja riigikogu keskkonnakomisjonile ettepaneku algatada seaduseelnõu looduskaitseseaduse muutmiseks nii, et sarnaselt Mandri-Eestiga määrataks Saaremaal ehituskeeluvööndi laiuseks 100 meetrit tavalisest veepiirist. Ühtlasi palub volikogu täpsustada õigusselguse huvides looduskaitseseadust, lisades sinna tingimuse, et korduva üleujutusega rannal käsitletakse ehituskeeluvööndit ja üleujutusala paralleelsetena.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles