Orissaare spordihoone juhiks pürgijaid kimbutab kõrghariduse nõue

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ANDLA RÜÜTEL jätkab tööd Orissaare ja Pöide piirkonna spordijuhina. Samuti on tema õlul kohaliku spordikooliga tegelemine.
ANDLA RÜÜTEL jätkab tööd Orissaare ja Pöide piirkonna spordijuhina. Samuti on tema õlul kohaliku spordikooliga tegelemine. Foto: Kalmer Saar

Saaremaa valla allasutuste juhtidele kehtestatud kõrghariduse nõue on vallavalitsuse jaoks olulisem kui pikaajaline juhtimiskogemus. 

Kõrghariduse nõue sai saatuslikuks Orissaare spordihoone senisele juhile Andla Rüütlile, kes on sihtasutust juhtinud aastaid, kuid pärast spordihoone muutmist valla allasutuseks valituks enam ei osutunud.  

Vallavalitsuse poolne kõrghariduse nõue ei eelda seejuures mitte erialast kõrgharidust, vaid sisuliselt paberit ülikooli lõpetamise kohta ükskõik mis erialal. 

Esimesel korral konkurss luhtus, teisel katsel valiti üks kandidaat välja, kuid see loobus. Seejärel määratigi juhi kohusetäitjaks senine büroojuht Härmo Lambut, kellel ülikooliõpingud pooleli. 

Spordihoone senine juht Andla Rüütel ütles, et esimesel korral ta ikkagi kandideeris, kuid ei osutunud valituks. 

Viis aastat sihtasutusena tegutsenud spordihoonet juhtinud Rüütli sõnul saab ta aru, et vald väärtustab kõrgharidusega inimesi, teisalt jällegi ei mõista ta nii üldist kõrgharidusnõuet. 

“See oleks võinud olla majandus- või spordijuhtimise alane,” märkis ta. Praegu oleks konkursil temast parem ka näiteks ornitoloogi või mäeinseneri haridusega inimene. 

Samas on Rüütlil enda sõnul mitmelt ametikohalt juhtimiskogemusi, rääkimata siis Orissaare spordihoone juhtimisega seotud kogemustest. 

Valla kultuuri- ja spordiosakonna juhataja Aarne Põlluääre sõnul on kõrghariduse nõue hallatavate asutuste juhtidele ühine. Ta ütles, et asutust juhtides peab väärtustama ka kõrgharidust. Erialane väljaõpe on tema sõnul kindlasti lisaboonus, mida ka alati kandideerimise juures hinnatakse. 

“Siin ei ole vaja otsida intriigi, kuna see tõepoolest puudub ja Orissaares on need teemad ka detailideni läbi räägitud,” sõnas Põlluäär. 

Spordiaasta tähtedeks said ka saarlased

Spordiaasta Tähed 2020 galal tunnustas Eesti olümpiakomitee aasta parima sportlasena Ott Tänakut ja Saare maakonna parima spordiklubina MTÜ-d Orissaare Sport. 

Parima sportlase Kristjan kuulus sel aastal rallipaarile Ott Tänak ja Martin Järveoja.  

Saare maakonna parima tunnustuse saanud klubi juht Andla Rüütel ütles, et nad on ootamatult tulnud tunnustuse üle väga õnnelikud. “Me oleme Kuressaare poolt vaadates ikka kaugel ja perifeerias,” lausus Rüütel. “Ajame oma asja nii hästi, kui oskame ja selle üle on vaid hea meel, et meie järjepidevust on tähele pandud.”

MTÜ juures tegutseb spordikool ning koostöös erinevate spordiklubidega osaleb ringides ja treeningutes paarsada last. Orissaare tunnusalaks on kujunenud korvpall, kust on sirgunud juba ka uuema aja Eesti tippu kuuluvaid mängijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles