N, 8.12.2022

RETSEPTINURK ⟩ Haapsalu salli mustriga pannkoogid, banaanipannakad ja teised hõrgutavad pannikoogid

Vana Kuld: Lugu ilmus Saarte Hääles 9.01.2021
Raul Vinni
, ajakirjanik
Haapsalu salli mustriga pannkoogid, banaanipannakad ja teised hõrgutavad pannikoogid
Facebook Messenger LinkedIn Twitter
Comments
TIMMITUD TÄPSEKS: Tõnis teab sekundi pealt kui kaua ta pannkooki ühelt või teiselt poolt praadima peab. Lapselaps Jasmin Lee ootab kannatlikult vanaisa süles.
TIMMITUD TÄPSEKS: Tõnis teab sekundi pealt kui kaua ta pannkooki ühelt või teiselt poolt praadima peab. Lapselaps Jasmin Lee ootab kannatlikult vanaisa süles. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Pannkook on selline toit, millel on täpselt nii palju retsepte, kui palju on tegijaid. Igaühel on ka oma lugu. Peamiselt seostuvad pannkoogid vanaemadega. Aga miks mitte vanaisadega? 

Laual on virn pankooke. Kaks moosi. Hapukoor. Tavaliselt näeb Helli ja Tõnis Koppeli kodus sellist pilti pühapäevahommikuti, kuid ajakirjanikele tehti neljapäeval erand. Esimest korda viimase seitsme aasta jooksul. Just nii kaua on Tõnis Koppel kodus pühapäeviti pannkooke teinud. Vaid üks pühapäev on vahele jäänud.

Timmitud tehnika

"Läks meelest ära, mis päev on," vabandab Tõnis tookordset eksimust. Pühapäevast traditsiooni püüab ta hoida ka kodust eemal olles. Nii on ta enda sõnul küpsetanud pannkooke vähemalt neljas USA osariigis, kus võõrsil elavatel lastel on külas käidud. Kurb fakt on ka see, et kõik Koppelite neli last koos lastelastega pole kordagi ühise laua taga koos Tõnise pannkooke maitsnud. 

Tõnise pannkoogid kannavad  nime "Vanaisa pannkoogid". Helli täpsustab kõrvalt, et need võivad samahästi ka "Isa pannkoogid" olla. Hakati neid küpsetama ikkagi lapsi ja lapselapsi silmas pidades. Nüüd on Helli ja Tõnis suure osa ajast kahekesi, kuid pannkookide küpsetamisest mehel enam pääsu pole.

Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Pannkoogilugu sai alguse nii, et kui varem oli pannkookide küpsetamine Koppeli peres Helli töö, siis seitse aastat tagasi ühel päeval teatas Tõnis, et ta teeb nüüd ise. Alguses tegi Helli taina ja Tõnis küpsetas, aga üsna pea hakkas ta ka tainast tegema. 

Nüüdseks on pannkoogi tegemine timmitud selliseks, et Tõnis teab sekundi pealt, kui kaua ta kooki ühelt või teiselt poolt praadima peab. 45 sekundit ühe poole jaoks ja 20 sekundit teise poole tarvis. 

Vaadates, kuidas Tõnis, pooleteiseaastane Jasmin Lee süles, pliidi ees toimetab, on selge, et sekundirütm 45/20 on tal juba peas ja kella vaatama ei pea. 

Kuigi Koppelite köögis annab kodust soojust puupliit, valmivad pannkoogid elektripliidil. Ikka selleks, et kuumus täpselt paigas oleks. Vahel juhtub, et kook läheb kõrbema. "Lähed Facebooki. Korraks," ütleb Tõnis, kelle jutust ei saa alati aru, kas ta räägib nüüd päris tõsist juttu või on sel väike vimka sees. Igatahes peab parima tulemuse saamiseks tundma nii panni kui ka pliiti. 

Lauale jõudvad pannkoogid on kõik ühesuurused ning ühesuguse helepruuni tooni ja ruudulise mustriga, mida Tõnis nimetab "Haapsalu salli mustriks". Seletab tõsisel ilmel juurde, et see polevat üldse seotud ruudumustriga malmpanni põhjal. Panniga on jällegi oma lugu: väärikal tööriistal on vanust 38 aastat. Tõnis ütleb, et just siis tõi ta "musirulli" Saaremaale ja pann oli oodanud kohalikus kaubamajas nende ühisesse koju tulemist. 

Pakuvad klientidele ka

Mingit olulist saladust või imenippi Tõnisel kookide küpsetamisel pole. Pärna külalistemaja pidavad Koppelid pakuvad pannkooke ka klientidele ja Helli sõnul küsitakse vahel, et "mida te ometi sinna sisse panete?". 

Selle peale kehitab pererahvas õlgu ja ütleb, et nagu ikka: piima, jahu, muna, soola, suhkrut. Eks võib muidugi teha igasuguseid variante ja neid on Tõnis ka teinud. Kord pani jahu asemel banaani, teinekord lisas tainasse chia-seemneid, mis pannkoogi söömise ajal hamba all praksuvad. Pannkooke teeb Tõnis nisujahust, kuid seda võib segada ka näiteks tatra- või mõne muu jahuga. USA-s pannkooke küpsetades oligi tulemus olnud hoopis teine just seetõttu, et seal müüdav jahu pole täpselt selline nagu meil.  

Malmpann
Malmpann Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Pannkoogid ja moos
Pannkoogid ja moos Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tavaliselt teeb Tõnis pannisuuruse koogi, kuna seda olevat parem söömise ajal rulli keerata, kuid vahel võtab ette ka lusikapannkookide tegemise. Neid mahub pannile neli. Helli meenutab, et Tõnise ema tegi just väikesi pannkooke, kus taina tegemisel on vedelikuks keefir ja näpuotsaga lisatud sooda kergitab pannkoogid kohevaks. Tõnis ütleb, et kui suuremate pannkookide tainas on tal pigem vedel, siis väiksematel paksem. Samas valmivad paksud pannkoogid kiiremini. Tähelepanek on ka see, et sama koguse piimaga tuleb tainas paksem kui veega. 

Küpsetamisega valmis, istume lauda. Koppeli peres süüakse esimesed koogid soolase hapukoorega või pannakse koogi vahele mõnda soolast täidist. Söömaaja teine pool on magusate kookide päralt. Vahel pannakse tavalisele hapukoorele (mittesoolasele) hoopiski moosi peale. Tõnis ütleb, et millegipärast süüakse pannkooke tõesti peamiselt magusa moosi või meega. Igas kodus omad kombed. 

"Kaks head kokka ju ühe pliidi taha ei mahu," naerab Tõnis, viidates, et muul ajal teeb süüa peamiselt Helli. 

Koppeli pere saab lähipäevil ühe pannkoogisõbra juurde. Tõnis andis vahetult enne lehe ilmumist teada, et lapseootel peretütar Helerin enne pühapäeva hommikut, kui pannkoogid söödud, sünnitama ei lähe. "Muidu jääb ju pühapäev vahele," selgitas ta.

"Vanaisa pannkoogid"
"Vanaisa pannkoogid" Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tõnis Koppeli “Vanaisa pannkoogid”

Vilunud koogitegijana Tõnis koguseid ei mõõda, vaid paneb ikka tunde järgi. 

  • 1 muna
  • 1 tl soola 
  • 2 tl suhkrut
  • piima 
  • nisujahu

* Vahel nisujahule lisaks 3/4 tatrajahu ja vahel veidi chia-seemneid.

* Lusikapannkookides on piima asemel keefir (sobib ka hapupiim) ja veidi soodat.

* Kord tegi Tõnis allergilisele lapsele ilma jahuta pannkooki. Saab kasutada näiteks banaani.

Veel retsepte

Pannkookide tegemisel loovusel piiri ei ole. Internetiavarustest leiab retsepte, mille puhul on tähtis vaid see, et ta küpsetamisel koos püsiks. Taina keskmiseks tiheduseks peetakse hapukoort meenutavat konsistentsi.

Banaanipannkoogid

  • 1 banaan
  • 1 sl päevalilleõli + lisaks natuke õli praadimiseks
  • 1 tl sidrunimahla
  • 0,5 tl jahvatatud kaneeli
  • 100 g jahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 250 ml sojapiima

Purusta kausis küps banaan kahvliga pudruks. Lisa õli, sidrunimahl ja kaneel. Lisa segusse jahu ja küpsetuspulber. Sega, lisades samal ajal järk-järgult sojapiim.

Aedviljapannkoogid

  • 1 klaas jahu
  • 1 klaas piima
  • 300 g porgandeid,kaalikat või nuikapsast
  • 1 sl võid 
  • soola
  • suhkrut
  • 1 muna

Jahu segatakse piimaga. Aedviljad riivitakse ja segatakse tainasse toorelt või hautatakse võiga pehmeks. Tainale lisatakse muna ja maitseained, klopitakse ühtlaseks ja hoitakse 30–40 minutit jahedas, et jahu paisuks.

Pärmitainapannkoogid

  • 1 klaas jahu
  • 10 g pärmi
  • 2 tl suhkrut
  • 1 klaas piima
  • 1 muna
  • soola
  • riivitud sidruni- või apelsinikoort

Jahu sõelutakse kaussi. Pärm segatakse suhkruga vedelaks, lisatakse leige (kuni 40° C) piim ja muna, segatakse ühtlaseks tainaks. Tainal lastakse soojas kohas veel 1–2 tundi kerkida (võib hoida kausiga soojas vees), aeg-ajalt klopitakse puulusikaga. 

Märksõnad
Tagasi üles