Tori jõe säng puhastatakse setetest

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Jõevesi.
Jõevesi. Foto: unsplash.com

Saaremaa vallavalitsus puhastab Tori jõe sängi, et taastada kalade liikumisvõimalused Kuressaare lahest Põduste jõkke. Puhtaks saab ka Leisi jõe suue. 

Vallavalitsuse keskkonnaosakonna juhataja Bert Holm ütles, et umbes pool Tori jõe sängist on tiheda pilliroopadrikuga kinni kasvanud, jõesängi täidab kohati poole meetri paksune settekiht. 

Esmalt eemaldatakse Tori jõe Põduste-poolse lõigu paremkaldalt osa võsast. Suured puud jäävad jõekaldale kasvama. Puhastustöid tehakse kahes lõigus, esiteks Lootsi tänava truubist kuni Põduste jõeni, kus Tori jõe sängist eemaldatakse pilliroogu ja jõepõhja settinud üsnagi tüse orgaaniliste setete kiht. Teine tööala asub Tori jõe suudmes, mere ja paadisadama vahel. Seal tuleb jõest välja võtta nii orgaanilised setted kui ka jõesängi mõlemasse serva kasvanud taimestik. 

Holmi sõnul annavad puhastustööd Tori jõele tagasi selle kunagise rolli siirdekalade kudealana ja taastavad kalade liikumisvõimalused Kuressaare lahest Põduste jõkke ning selle luhaaladele. 

Sõltuvalt ilmast ja hanke tulemustest puhastatakse Tori jõgi nüüdsama talvel või siis suve teises pooles, et võimalikult vähe häirida jõega seotud elustikku. 

Tori jõe taastamistöid rahastab Euroopa Merendus- ja Kalandusfond. Tööd maksavad umbes 50 000 eurot ilma käibemaksuta. Lisaks kavatseb Saaremaa vald puhastada sel aastal ka Leisi jõe suudme, aga see töö jääb pigem aasta teise poolde. Leisi jõe suue on taimestikuga nii kinni kasvanud, et siirdekalad ei pääse enam jõkke paljunema. Ajad, mil Leisi jõest näiteks kevadel ohtralt särge püüti, jäävad mitmekümne aasta taha. Leisi jõe suudme puhastamistööde kulud kaetakse keskkonnasõbraliku kohaliku omavalitsuse konkursil võidetud auhinnarahast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles