Kliima soojenemine mõjutab Laidevahe kaitseala kaitsekorda

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Laidevahe
Laidevahe Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Keskkonnaametil on plaanis lihtsustada Laidevahe looduskaitsealal roovarumise tingimusi, sest kliima soojenemine ei võimalda seal enam igal aastal roogu varuda. 

Laidevahe looduskaitseala kehtiv kaitse-eeskiri lubab roogu niita vaid jää peal, kuid viimaste aastate soojadel talvedel pole roovarumiseks vajalikku külma olnud. 

Keskkonnaameti looduskaitse planeerimise osakonna spetsialist Mirjam Vaan ütles, et keskkonnaamet viib kaitse-eeskirja sisse muudatuse, mis lubab roovarustajatel ameti nõusolekul lõigata roogu ka külmumata pinnaselt. “Masinad on edasi arenenud, nende kandepind on suurem ja masinad on kergemad, mistõttu ei riku pinnast ära,” selgitas Vaan. 

Teine muudatus puudutab kalapüüki. Eelnõu lubab kala püüda 1. juunist 31. märtsini. Aprillist mai lõpuni on kalapüük alal keelatud selleks, et vältida lindude häirimist eriti pesitsemise ja poegade üleskasvatamise ajal. “Nimelt külastavad Laidevahe lahte peamiselt kalastajad, mistõttu leidsime, et üldise liikumispiirangu kehtestamine ei ole vajalik,” tähendas Mirjam Vaan. Lisaks tagab see piirang ka elupaigatüüpide kaitse. Kevadel, kui on märjem aeg, tekivad mootorsõidukiga sõitmisest pinnasteele kergesti rööpad. Seetõttu on kalamehed sõitnud ka väljaspool pinnasteed niidualal, kus tegelikult on sõidukiga sõitmine keelatud.

Keskkonnaminister algatas Laidevahe looduskaitseala kaitse-eeskirja muutmise 2020. aasta aprillis. Kehtiv Laidevahe looduskaitseala kaitse-eeskiri kinnitati 2002. aastal. Eeskirja muutmisega täpsustatakse kaitseala kaitse-eesmärke, muudetakse kaitseala piire ja kaitsekorda. Kaitsealale liidetakse Siiksaare-Oessaare hoiuala, mis praegu ümbritseb Laidevahe looduskaitseala lahustükkidena. 

Laidevahe uus kaitse-eeskiri jõustub eeldatavasti 2022. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles