Laidevahe looduskaitseala uus kaitse-eeskiri ahistab hobikalamehi

, hobikalamees
Copy
Laidevahe rannikuala
Laidevahe rannikuala Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Keskkonnaamet on algatanud Laidevahe looduskaitseala kaitse-eeskirja muutmise, millega kavandatud kalapüügipiirangute karmistamine paneb hobikalamehe nõutult kukalt kratsima. Nimelt kavatsetakse keelata kalapüük käsiõnge ja spinninguga Laidevahe, Oessaare, Sandla-Silma ja Põldealuse sihtkaitsevööndis just kõige magusamal haugipüügiajal mais ja juunis. 

Olgu täpsustatud, et võrgupüük on seal nagunii keelatud. Ka on laidudele minek ja seal liikumine samal ajal ja veel pikemalt juba nagunii keelatud, mis ongi õige, sest see tõesti segaks pesitsevaid linde. Eelnõu seletuskirjas põhjendatakse kavandatud mai- ja juunikuist spinningupüügi keeldu sellega, et vee peal liikuv paat ja spinninguga kalamees segavad koledasti laidudel pesitsevaid linde, tekitavad pöördumatut kahju pesitsejatele ja keeld aitab kaitsta haugiasurkonna seisundit.

Meenutame, et käesolevast aastast kehtib kalapüügieeskirja muudatus, mille kohaselt spinningumees üle viie haugi päevas kotti panna ei tohi, mis peaks olema piisav piirang nii kalade kaitsmiseks kui ka hea võtu korral pööraseks minemise vältimiseks. Samas lubab kaitse-eeskiri samal ajal näiteks samade sihtkaitsevööndite maismaal, mille vetel kalamees liikuda ei tohi, kuni 50 osalejaga rahvaürituse korraldamise selleks ettevalmistamata kohas. Ühesõnaga, soovi korral võib sealsamas mere kaldal korraldada väiksema laulupeo või rahvamatka, aga kummipaadist või kahlates spinninguga haugi püüda ei tohi, sest see tekitab loodusele pöördumatut kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles