Humana: Saaremaa riidekogumine on paika loksunud

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Punane riidekonteiner.
Punane riidekonteiner. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Humana avalike konteineritega koguti läinud aastal ja suunati uuele ringile küll mõned tonnid vähem riideid kui 2019. aastal, kuid ettevõtte teatel näitab see tegelikult olukorra stabiliseerumist.

Möödunud aastal kogus Humana Sorteerimiskeskus OÜ Saaremaalt avalike riidekonteineritega annetusi 132,5 tonni ehk umbes viis tonni vähem kui aasta varem. 

“Aastaid ei olnud saarlastel võimalust oma riideid uuele ringile suunata, kandmiskõlbulikke riideid aga ära visata ka ei tahetud. Kui kogumiskonteinerid tulid, tehti kappides suurem puhastus ning seetõttu olidki kogused alguses suured. Nüüd tuuakse asju konteineritesse jooksvalt,” selgitas Humana Sorteerimiskeskus OÜ infojuht Mari-Helene Kaber.

Kui vaadata Eestis kogumist laiemalt, siis Tallinna riidekonteineritesse toodud asju võib Kaberi sõnul võrrelda kaubaga, mida ettevõte ostab sisse Soomest ja siin sorteerib. “Väiksemate linnade puhul näeme, et riidekonteinerid on lahendus ka juhul, kui vanem sugulane lahkub või kolib ning vaja on riidekapid tühjaks teha. See on väga mõistlik, kui riided on terved ja puhtad,” lausus ta.

Taaskasutusse antavate rõivaste kvaliteedist rääkides rõhutas Kaber, et kui riietele on seismisega tulnud juurde näiteks kopituse lõhn, need on veidi niisked või hallitanud, siis sellised asjad riidekonteinerisse ei sobi. “Riided on lõhna suhtes väga tundlikud ning üks paar musti saapaid või kopitanud mantel võivad rikkuda kõik konteinerisse toodud asjad,” nentis ta.

Puhtad ja terved riided, mille inimene riidekonteinerisse toob, peaksid olema kinnises kotis. Kui konteineriuks avatakse, võivad täitunud konteineri puhul asjad välja valguda ning lahtised esemed määrduda või niiskust saada. Või praeguse ilmaga lumme kukkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles