Kuivastu sadama lähistel lebab miinitraali vrakk

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Miinitraaleri vrakk lebab Kuivastu sadamast 360 meetrit põhja pool vaid nelja meetri sügavuses vees.
Miinitraaleri vrakk lebab Kuivastu sadamast 360 meetrit põhja pool vaid nelja meetri sügavuses vees. Foto: transpordiamet

Transpordiamet leidis mullu hüdrograafiliste mõõdistuste käigus Väinamerest kaks laevavrakki, millest üks uppus Teise maailmasõja alguspäevil. 

Üks vrakk lebab merepõhjas Viirelaiust lõunas ja selle nimi ning hukkumisaeg vajab veel tuvastamist, teine puhkab Kuivastu sadamast 360 meetrit põhja pool. Kuivastu vraki kohta alguses levinud info, et tegu on Teise maailmasõja aegse Nõukogude miinilaevaga Serditõi, osutus ennatlikuks. Nimelt kinnitavad mitmed erinevad Vene allikad, et Serditõi uputati hoopiski Heltermaa juures. Lisaks tõsteti laev aastail 1949–1952 osade kaupa üles ja transporditi Tallinna, kus see vanametalliks lõigati.

Allveearheoloog Vello Mäss möönis, et Vene allikad, mis puudutavad uppunud laevu, on üldiselt usaldusväärsed ja versioon miinilaevast Serditõi oli ennatlik. Mässi eilne konsulteerimine ühe tuttava harrastusmerendusajaloolasega, kes on kõnealusele vrakile ka sukeldunud ja selle tausta uurinud, tõi asjasse selgust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles