Juubilar Maie Haavel esitleb elulooraamatut

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
LASTEARST 55-NDAST AASTAST: Seda, et otsustas koos abikaasa Antsuga just Saaremaale oma elu rajada, pole proua Maie-Ly kunagi kahetsenud.
LASTEARST 55-NDAST AASTAST: Seda, et otsustas koos abikaasa Antsuga just Saaremaale oma elu rajada, pole proua Maie-Ly kunagi kahetsenud. Foto: Erakogu

Täna sünnipäeva tähistav endine lastearst Maie-Ly Haavel tunnistab, et ei suuda sünnipäevakaartidele kirjutatud vanust – 90 eluaastat –  kuidagi endaga seostada. “Kogu aeg noorte keskel olles ma end küll nii eakana ei tunne!” kinnitab ta.

Noori Maie ümber jagub – koguni kolme põlvkonna jagu. On ju tal kuue lapse emana 19 lapselast ning kaheksa lapselapselast.

Kõiki neid lapsi aga, keda Maie-Ly Haavel oma 55-aasta pikkuse tohtristaaži ajal ravinud – 41 aastat Kuressaare haiglas ja 14 erakliinikus Hanvar –, ei suudaks proua Maie-Ly kokku lugedagi. Küllap on neid tuhandeid, kui mitte kümneid tuhandeid. 

“Osa toonastest lastest on ise juba vanavanemad,” märgib Maie-Ly Haavel.

Veel praegugi juhtub üsna sageli, et mõni kunagine patsient astub tänaval ligi, tervitab ja küsib: “Doktor Haavel, kas mäletate, te ravisite mind?” 

Tegus aeg haiglas

Paljud neist on tal tõepoolest eredalt meeles. “Need aastad Kuressaare haiglas oli väga tegus aeg, mu töö haaras mind täielikult endasse,” mäletab juubilar.

Saaremaale tuli Maie-Ly tööle juba 1955. aastal – koos kirurgist abikaasa Ants Haaveliga. “Toona oli Kuressaare haigla üks Eesti moodsamaid ja ilusamaid haiglaid,” ütleb ta. 

Seda, et otsustas koos abikaasaga just Saaremaale oma elu rajada, pole proua Maie-Ly kunagi kahetsenud. “Ma ei ole iial tahtnud olla kusagil mujal,” kinnitab ta.

Oma elu meditsiinile pühendanud Maie-Lyl on hea meel, et koguni kolmest ta lapsest on saanud arstid: Hannesest kirurg, Triinust perearst ja Antsust silmaarst. Tohtri elukutse valis ka pojatütar Eva, Tartu ülikooli teise kursuse tudeng. 

Lapselaps Eva Haavel iseloomustab oma vanaema väga südamliku, intelligentse ja intellektuaalse inimesena. 

“Oma parimad raamatud alates ilukirjandusest meditsiinilise lektüürini välja olen saanud just temalt,” ütleb vanavanemate ja ema-isa eeskujul arstiks õppiv Eva. 

Tema sõnul on vanaema Maie ehk mamma väga leplik ja suurepärane nõuandja. “Kaks asja, mis vanaemale kindlasti omased ei ole – kellegi halvustamine ja kahekeelsus,” kinnitab Eva. 

Eva Haavel mäletab, kuidas suviti Mändjalas teiste lapselastega koos olles tuli vahel ka tülisid ette. Mamma oskas need erimeelsused lahendada väga rahulikult, mõistlikul ja meeldival moel.  

Eeskuju ja soovitused

“Oma kasvatusstiilis pole ta kunagi õigeks pidanud riidlemist, vaid on näidanud eeskuju ja jaganud häid soovitusi,” räägib Eva. 

Ülikoolis arvestust või eksamit tehes annab Evale kindlustunnet teadmine, et vanaema mõtleb kogu see aeg temale, hoides lapselapsele pöialt. “Iga kord, kui meil on eksamid või raskemad kontrolltööd, tõstab vanaema lapselapse pildi klaverilt  kaminale ja süütab küünla,” lausub Eva. “See on üks ilusamaid asju, mida üks vanaema teha saab.” 

Maie-Ly Haavel tunnistab, et ehkki ta juba aastaid enam arstina ei tööta, mööduvad ta päevad nii kiiresti, et paljusid plaanitud asju teha ei jõuagi. Võtab ta ju osa oma laste ja lastelaste elust, kultuurinautijana külastab aga teatrietendusi, kontserte ja näitusi.  

Vanaema Maie ei puudu üheltki perekondlikult ürituselt – kui ta füüsiliselt kohale ei jõua, siis videokõne vahendusel on ta alati koos oma perega.    

Täna tähistab Maie-Ly sünnipäeva armsate lähedaste seltsis. Pärastlõunal kell 16 esitleb ta aga Kuressaare Raegaleriis oma elulooraamatut.

Ka Saarte Hääle toimetus soovib doktor Maie-Ly Haavelile palju õnne ja tugevat tervist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles