Vello Vinn pälvis Kultuurkapitali elutööpreemia

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Vello Vinn nimetab ennast sürr-sümbolistiks.
Vello Vinn nimetab ennast sürr-sümbolistiks. Foto: Kuvatõmmis ERR videost

Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali elutööpreemia pälvis tänavu Vello Vinn, kelle omanäoline visuaalne maailm on žürii sõnul avaldanud mõju tervele põlvkonnale ning jääb mõjutama veel mitmeid tulevasi põlvkondi.

“Minu loomingu inspiratsioon on laialdaselt võttes lihtsalt maailm ja elu. Aga inspiratsiooni saab paljudest asjadest. Mõtteid arendada selles mõttes, et lihtsalt tutvuda maailma, elu või loodusega või ükskõik millise küsimusega,” selgitas Vinn rahvusringhäälingule.

Ta lisas, et püüab olla oma mõtetes ja tegevuses vaba. “Mõned asjad võivad olla hoopis teisest voolust, aga ühendada annab paljusid asju ja ühendaja ongi see kunstniku mõttemaailm, tema aju. Ütleme, et ma olen sürr-sümbolist.”

Kunstiteadlane Elnara Taidre ütles, et maailm, mida Vinn kujutab, on ühelt poolt tulevikuvisioone kandev, aga ta seostub ka meie oleviku ja selle teravamate küsimustega, nagu võõrandumine suures linnas, sõjakonflikti oht või keskkonnakriis, mis on aktuaalsed ka tänapäeval, kuigi Vinna tööd valmisid mitukümmend aastat tagasi.

Vinna isikupärast kunstikeelt on mõjutanud nii pop- kui ka psühhedeelse kunsti esteetika. Mees ise nimetab ennast sürr-sümbolistiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles