Vilsandi tuletorn avatakse külastajatele hiliskevadel

BNS
Copy
Kodu Saaremaal Vilsandi külas.
Kodu Saaremaal Vilsandi külas. Foto: City24

Hiliskevadel on planeeritud kõikidele huvilistele avada Vilsandi tuletorn, mis rekonstrueeriti 2019. aastal.

Peale remonti on torn suurepärases seisukorras ning on omataolise disaini poolest kindlasti Vilsandi saarele sattudes külastamist väärt. Vilsandi tuletorn on ehitatud aastal 1809 ning on vanuse poolest kolmandal kohal Eestis. 2019. aastal sai amet Vilsandi tuletorni kui hästi restaureeritud mälestise eest ka muinsuskaitseameti tunnustuse.

Praegu on suveperioodil Eestis huvilistele avatud kokku 12 tuletorni – Suurupi alumine, Suurupi (ülemine), Pakri, Naissaare, Osmussaare, Saxby (Vormsi), Kõpu, Tahkuna, Ristna, Sõrve, Kihnu ja Ruhnu tuletorn. Kõik 12 avatud tuletorni on piisava külastajate arvuga, et katta ära nende avamisega seotud jooksvad kulud, nagu näiteks elekter, töötajate palgad, trükised.

Hoolimata lühemast külastusperioodist koroonaviiruse leviku tõttu külastasid huvilised tuletorne 13 protsenti rohkem kui 2019. aastal, mis näitab, et huvi Eesti merekultuuri vastu ei ole kuskile kadunud.

Ootuspäraselt külastati enim Kõpu tuletorni, mida uudistas 35 893 inimest, Sõrve tuletorni külastas 34 333 ja Tahkuna tuletorni 14 254 inimest. Kõpu tuletorn on huvilistele olnud avatud alates 2002. aastast ja avamisest alates on seda külastanud üle poole miljoni inimese. Ka 2019. aastal esmakordselt avatud Naissaare tuletorn on leidnud tee inimeste juurde ja kogub järjest suuremaid külastajanumbreid, möödunud aastal külastas seda 1716 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles