Silvi Teesalu Kiri Mare Tuulingule

, patsient
Copy
Silvi Teesalu
Silvi Teesalu Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Mare, õnnitlen Sind Eesti Vabariigi presidendi poolt Sulle omistatud kõrge riikliku autasu puhul! Oled ära teeninud Eesti Vabariigi Punase Risti V klassi teenetemärgi ja ma olen Sinu üle uhke.

Sina kamandasid minu abikaasa koomast üles: “Avo, tee nüüd silmad lahti. Vaata, kes sulle külla on tulnud! Su lapsed on siin.” 

Avo avaski vaikselt silmad ning suunas pilgu vasakule, seda aeglaselt paremale vedides ja kui lasteni jõudis, oli ütlemata rõõmus. Ma olin sel hetkel Sulle tänulik. Olin mõelnud, et ta äkki halvatuse tõttu ei saa või ei oska silmalauge tõsta ning vaatamata nägemisvõimele jääbki pimedusse. Loll mõte muidugi. Sina õpetasid Avo ka uuesti iseseisvalt sööma.

Mind toetasid Sa hea sõna ning professionaalse med-abiga, kui Kuressaare haiglas olin. 

Tegelikult ma algul pelgasin Sinu järsuvõitu tõsidust ning kiiret tegutsemist patsiendi protseduuridel. Nüüd, mitmeid kordi teie, meedikute tööd jälginud, tean, kui palju tegemist teil vahetuse jooksul on, ning ka Sinu tõsidus on seotud tööga – vaja kõik ja kähku läbi mõelda ning siis ära toimetada. 

Nüüd tean ka, et Sul on palju kaastunnet ja hoolivust kõigi patsientide jaoks. See iseloomustab kõiki teisigi Kuressaare haigla töötajaid. Oled noor või vana, haiglas töötavate inimeste abile võid loota, nii palju kui nemad suudavad aidata, seda nad teevad. 

Me ise oleme tihti oma keha suhtes liiga ükskõiksed, kuni ta meid tõrgeteta teenib. Kui siis haigla abi vajame, nõuame, et arstid, õed ja hooldajad teeksid meid kohe ja siinsamas terveks. 

See pole nii lihtne. Oma keha tuleb kuulata ja saada aru sellest, mida ta nõuab. Kas see on hambaauk, mis tahab parandamist, või arusaamatu nõrkusetunne, mida pole varem olnud, või muu. 

Kui ise aru ei saa, tuleb arstide poole pöörduda. Vahel keha üllatab positiivselt, vahel ka halvas mõttes, nagu minuga oli.

Ma tänan kõiki Kuressaare haigla siseosakonna arste ja õdesid ning kõiki töötajaid teistelgi ametipostidel – olete oma ala professionaalid ning mis on tähtis – teile on iga patsient oluline inimene, keda soovite ja tahate aidata tema hädas. 

Tänutundes mõtlen nende arstide ja ka vabatahtlike peale, kes Covidi ajal tulid ja tulevad haiglale appi. Sain ka selle tõvega abi. Tore, et president on neid inimesi märganud.

Olen heal meelel jälginud, kuidas Kuressaare haigla tehniline pool täieneb. Seda on väga vaja ja rohkemgi. Ikkagi meretagune paik. 

Mare, niisugune mu lühike kiri sai, ometi on tänutunne hinges pikk ja suur. Tervitan ja saadan Sulle oma sügava lugupidamise ning seda ka teistele haiglas kohatud tublidele arstidele ja meditsiinipersonalile.

Olge hoitud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles