Perearstid: hoolige endast ja teistest!

Saarte Hääl
Copy
Mask ja koroonaviirus
Mask ja koroonaviirus Foto: Pixabay

“Oleme mures koroonaviiruse levikust tingitud olukorra ja inimeste käitumise pärast ning kuidas sellest tulenevalt kogu tervishoiusüsteem vastu peab. Meie põhisõnum on: inimesed, hoolige iseendast ja kaaskodanikest, ainult nii saame viiruse levikut piirata!” kirjutavad oma avalikus pöördumises Saaremaa perearstid. 

Perearstidele teeb muret inimeste vähene ohutunne ja seaduskuulekuse puudumine. Haigussümptomite ilmnemisel (nohu, köha, väike palavik, lihasvalu) ei jääda koju, ei pöörduta testimiseks perearsti või perearsti nõuandeliini poole.

Ikka ja jälle märkame poes isolatsiooni määratud lähikontaktseid, poodi on tuldud ka kogu perega. COVID-testimispunkti järjekorras tuttavaid kohates tormatakse suures rõõmus üksteist kallistama. Kaupluste kassajärjekorras on inimestevaheline distants heal juhul 20 cm, mitte 2 meetrit.

Täiesti unustatud on eelmisel kevadel kehtinud reeglid: hoida distantsi, püsida kodus, vältida rahvarohkeid kohti ja mittevajalikke kontakte, seda ka pereringis. Loomulikult tuleb kanda maski ja pesta käsi!

Praegu ei ole aeg pidude ja ürituste korraldamiseks, ei sise- ega välistingimustes. Mida vähem inimestevahelisi kontakte, seda vähem saab haigus levida.

Kontaktide vähendamine ja juba teadaolevate lähikontaktsete kümnepäevane isolatsioon on vajalik,  sest haigus on nakkav juba paar päeva enne sümptomite ilmnemist.

Perearstikeskuste prioriteet järgmistel nädalatel on COVID-nakkuse vastane vaktsineerimine. Märtsi esimesel nädalal alustavad Saaremaa perearstid 1. ja 2. riskigrupi (üle 70-aastaste) vaktsineerimist. Kui teile perearstikeskusest helistatakse ja vaktsineerima kutsutakse, ärge mõelge kaua, vaid kasutage võimalus ära. Praegu saab igast perearstinimistust vaktsineerida ainult 40 inimest.

Perearstide vastuvõttude võimalus ja plaanilise töö maht on koroonaviiruse kiire leviku tõttu piiratud.

Palume patsientidel tõsise tervisemure korral pöörduda perearstikeskuste poole esmalt telefoni või e-posti teel, et vältida haigete ja tervete kokkupuudet keskuses. Kui terviseprobleem ei ole nii pakiline või on lihtsalt profülaktilise tervisekontrolli soov, siis võiks arstile tulekut edasi lükata. Praegu tuleb meil põhijõud suunata ägedas seisundis haigete abistamisele ning vaktsineerimistele.

Olge hoolivad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles