Põllumehed saavad 15,8 miljonit eurot erakorralist toetust (1)

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Põld.
Põld. Foto: unsplash.com

Valitsus suurendas põllumeestele makstavat toetust algselt plaanitud 12 miljoni euro asemel kokku 15,8 miljonit eurot. 

Lisandunud 3,8 miljonit eurot kaetakse erakorraliselt Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) omavahendite arvelt. 

Toetust antakse Covid-19 puhangu põhjustatud majandusliku kahju osaliseks hüvitamiseks.

Tagaverel tegutseva Rauni ühistu juht Aive Kesküla ütles, et kõik, mis pakutakse, on oluline ja Raunile kulub see väga ära. Covid-19 on Saaremaa Piimatööstuse käekäigule jätnud üsna karmi jälje, mis väljendub ääretult madala piimahinnana. Pikka aega maksti Saaremaa farmidele piimakilo eest vaid 25 senti, mis jääb alla omahinna. Õnneks on olukord samm-sammult paranenud, märtsikuus makstakse siinsetele tootjatele 29 senti. 

Siiski kõigub toorpiima kokkuostuhind juba rohkem kui kümme aastat ühes vahemikus, samal ajal kui tööjõukulu ja sisendite hinnad kasvavad. 

Kesküla ütles, et eelmine aasta oli Rauni ühistule erakordselt keeruline ja närvesööv, kuid nüüdseks on piimatootja kõige hullemast üle saanud. “Praegu on väljavaated kolm pluss või neli, oleme lootusrikkad,” sõnas Aive Kesküla.   

Erakorraline toetus koos lisavahenditega jaguneb valdkonniti järgmiselt: lihaveisekasvatus –  2,2 miljonit, seakasvatus – 3,67 miljonit, piimalehmakasvatus – 4,3 miljonit, lamba- ja kitsekasvatus – 0,7 miljonit, köögiviljakasvatus – 0,53 miljonit, kartulikasvatus – 1,13 miljonit, maasikakasvatus – 1,65 miljonit, maheteravilja kasvatus – 1,5 miljonit ning mahemunakanade ja vuttide kasvatajad saavad kokku 0,125 miljonit eurot.

Taotluste vastuvõtt toimub e-PRIA kaudu 15.–22. märtsini. PRIA teeb taotluse rahuldamise otsuse sellise aja jooksul, et toetusraha oleks võimalik toetuse saaja arvelduskontole kanda hiljemalt 30. juunil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles