Saarlaste Ööru pääses Negavati lõppvõistlusele

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Foto: Erakogu

Saaremaa ühisgümnaasiumi 12.c klassi õpilased Anni Kuuseok, Berit Porss ja Lennart Aavik jõudsid oma biolaguneva hambaharja ideega Ööru roheideede konkursil Negavatt 20 parima hulka. 

Anni Kuuseok
Anni Kuuseok Foto: Erakogu

“Idee tekkis, kuna me kasutame ise taaskasutatud materjalidest tehtud hambaharju ja hakkasime mõtlema, et kas biolagunevaid ka olemas on. Pärast guugeldamist selgus, et pole, vähemalt Eesti tootjate poolt mitte. Kuna olime kuulnud Negavatist, tundus see ideaalne koht, kuhu oma idee esitada,” selgitas Ööru tiimi liige Anni Kuuseok.

Praegu on turul palju bambusest hambaharju, kuid sünteetiliste harjastega, mis looduses ei lagune. Ööru soovib luua 100% biolaguneva hambaharja, mis on toodetud kodumaisest kiiresti taastuvast loodusvarast – pilliroost. Uuenduslikud biolagunevad harjased on aga plaanis välja töötada riitsinusõlist. “Hetkel on idee veel algusjärgus, kuna saime alles teada, et järgmisesse vooru pääsesime. Nüüd hakkame vaikselt uurima, mis võimalused meil on idee elluviimiseks ja arendamiseks,” rääkis Kuuseok.

Berit Porss
Berit Porss Foto: Erakogu

Konkursile Negavatt laekus sel hooajal rekordiline arv, 113 roheideed, millest valiti järgmisse etappi otse 18. Kuus ideed, nende hulgas ka Ööru, suunati rahvahääletusele, kust pääses edasi kaks paremat.

Edasipääsenuid ootab ees seminar, kus õpitakse koolitaja Harald Lepisku käe all oma ideed valideerima ja esitlema. Samuti saavad TOP20-sse jõudnud meeskonnad võimaluse kohtuda mentoritega.

Lennart Aavik
Lennart Aavik Foto: Erakogu

Seejärel valib žürii välja kuni kümme nutikamat ja läbimõeldumat projekti, mis saavad osa Negavati sisukast koolitusprogrammist ning 1000 eurot arendusraha meeskonna kohta.

Kümme finalisti astuvad taas žürii ette 8. juunil Negavati superfinaalis. Esimene koht saab oma idee elluviimiseks 10 000, teine 5000 ja kolmas 3000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles