Nipi rantšo peletab linnugrippi gaasikahuriga

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Nipi rantšo perenaise Maret Nuudi sõnul olid eelmisel nädalal kõlanud paugud mõeldud oma koduloomade harjutamiseks.
Nipi rantšo perenaise Maret Nuudi sõnul olid eelmisel nädalal kõlanud paugud mõeldud oma koduloomade harjutamiseks. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Suurna külas tegutsev Nipi Rantšo OÜ võtab kasutusele gaasikahuri, et peletada eemale rändlinde ja vähendada linnugripi ohtu. 

Nipi rantšo perenaine Maret Nuut ütles, et gaasikahur hakkab põmmutama Suurna ja Tehumardi vahel asuvatel põldudel. Igal kevadel maanduvad nendel põldudel lagled ja haned, kes söövad ära noore ädala ja vähendavad rohumaa saagikust. Gaasikahur kaitseb heinamaid kahjustuste eest ning ühtlasi vähendab linnugripi levimise tõenäosust talu lindlasse. Kahuripaugud hirmutavad põldudelt minema ka suuri hirvekarju ja metssigu, kelle arvukus on pärast laastava taudi kadumist Saaremaal taas kasvama hakanud. 

Nipi rantšo palub ümberkaudsetelt elanikelt paugutamisse mõistvat suhtumist. Eelmisel nädalal kõlanud paugud olid mõeldud oma koduloomade harjutamiseks, rände saabudes võivad paugud tiheneda. Sagedus sõltub vajadusest, sest paukude sagedust ja tugevust saab reguleerida.

Ida-Saaremaal rändlindudega olelusvõitlust pidav Pöide AG OÜ agronoom Õnne Sööt ütles, et tema kavatseb sel aastal peletada linde raketipüstolitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles