VASTUKAJA ⟩ Sotsiaaltransporti kasutades kalale?

, Saaremaa vallavalitsuse sotsiaalosakonna sotsiaalhoolekandeteenistuse juhataja
Copy
Reelika Murd
Reelika Murd Foto: Sander Ilvest / Saarte Hääle arhiiv

“Puuetega inimesed saavad turvaliselt kalastada viies kohas” 3. aprill Saarte Hääles

“Kalapüügikohta minek ei kuulu sotsiaaltranspordi esmaste eesmärkide hulka. Samas ei tähenda see, et inimene ei või selles küsimuses valla poole pöörduda,” kirjutab Saaremaa vallavalitsuse sotsiaalosakonna sotsiaalhoolekandeteenistuse juhataja Reelika Murd.

Sotsiaalteenuseid, nende seas sotsiaaltransporditeenust osutatakse lähtuvalt hinnatud abivajadusest.

Sotsiaaltransporditeenuse eesmärk on võimaldada teenust vajaval isikul kasutada tema vajadustele vastavat transpordivahendit tööle või õppeasutusse sõitmiseks, avalike teenuste kasutamiseks või muudeks igapäevaeluks vajalike toimingute teostamiseks. 

Seaduse mõistes loetakse avalikeks teenusteks haridusteenuseid (näiteks lastehoid, lasteaed, kool), tervishoiuteenuseid (näiteks perearsti või eriarsti külastamine, haiglasse minek, apteegi külastamine); postkontori külastamist vajalike postiteenuste kasutamiseks, pangakontori külastamist vajalike finantstehingute sooritamiseks, politsei- ja piirivalveameti, töötukassa või kommunaalteenustega seotud asjaajamisteks, samuti sotsiaalteenuste kasutamiseks (sh sotsiaaltöötaja vastuvõtule minek, päevakeskuse külastamine, rehabilitatsiooniteenustele minek).

Seega kalapüügikohta minek sotsiaaltranspordi esmaste eesmärkide hulka otseselt ei kuulu. Samas ei tähenda see, et inimene ei või pöörduda selle teemaga valla poole. Sotsiaaltranspordi vajadust hinnatakse alati juhtumipõhiselt, sest abi andmine sõltub inimese toimetulekuvõimest, soovidest ja motivatsioonist. Sealjuures on oluline tagada konkreetses olukorras parim abi, mis võib olla lisaks või ka hoopis mõni muu teenuse pakkumine või toetus. Näiteks isikliku abistaja teenus või tugiisikuteenus.

Hea võimalus transpordi saamiseks kalapüügi kohta on ühendust võtta ka otse invatranspordi pakkujaga, kes osutab teenust vastavalt oma hinnakirjale. Näiteks sotsiaaltranspordi projekti raames osutavad ratastoolitransporti kaks pakkujat: Saaremaa puuetega inimeste koda ja Arvi Hallik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles