Algab Läänemere-sõbraliku taluniku konkurss aastal 2021

Saarte Hääl
Copy
Foto: unsplash.com

Läänemere-sõbraliku taluniku konkursile saab kandidaate esitada või ise kandideerida igal aastal, kui konkurss välja kuulutatakse, teatab Eestimaa Looduse Fond. 

Kandidaadiks sobivad Eesti põllumajandustootjad/talunikud, kes on võtnud kasutusele häid ja uuenduslikke praktikaid selleks, et vähendada taimetoitainete veekogudesse, sh Läänemerre kandumist. Konkursile võivad kandideerida nii suured kui ka väikesed, nii mahe- kui ka tavatootmisega tegelevad põllumajandustootjad, nii taime- kui ka loomakasvatajad üle kogu Eesti. 

Samuti võivad oma kandidaate esitada põllumajandustootjate/talunike esindusorganisatsioonid, teised talunikud, konsulendid, riigiasutused jt. Oluline on, et kandidaat rakendaks oma tegevuses ühte või mitut meetodit toitainete, sh fosfori ja lämmastiku äravoolu vähendamiseks, näiteks maheviljelust, õigete meetoditega silo ja väetise hoiustamist, tehismärgalade rajamist, uuemaid tehnoloogiaid nagu täppisviljelus vmt. 

Samuti võetakse arvesse muid keskkonnasõbralikke meetmeid, näiteks poollooduslike koosluste hooldamine. Kandideerimise tähtaeg on 31. mai 2021. Kohaliku võitja valib kohalikest ekspertidest žürii, kes külastab talusid eelnevalt juunikuus. Rahvusvaheline žürii (kus on esindajad WWF-ist, BFFE-st, HELCOM-ist ja mujalt) hindab avalduste alusel kohalike voorude võitjaid ning otsustab regiooni võistluse võitja. Eesti võitja selgub juulis ja rahvusvaheline võitja 2021. aasta oktoobris. 

Rahvusvahelisele võitjale antakse rahaline auhind 10 000 eurot. Iga siseriikliku võistluse võitjad (rahvusvahelise auhinna kandidaadid) saavad vastava sertifikaadi, kinnimakstud reisi konverentsile ja rahalise auhinna 1000 eurot.

Eestit on rahvusvahelisel  konkursil esindanud perekond Tobreluts Põlvamaalt, Marjasoo talu Tartumaalt, Viraito OÜ Jõgevamaalt, Saidafarm Harjumaalt, Mätiku talu Pärnumaalt, Konju mõisa mahetalu Ida-Virumaalt, Pajumäe talu Viljandimaalt ja Saarõue OÜ Pärnumaalt. 2013. aastal valiti Eestit esindanud Juhan Särgava (OÜ Saidafarm) rahvusvahelise konkursi võitjaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles