IDEE ⟩ Süvasadamast võiks saada Eesti mereväe kodu (2)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
LAEVAEHITAJAD: Mereväele plaanitakse ehitada uusi laevu, mis valmivad Baltic Workboatsis. Kaitseminister Kalle Laanet külastas ka Nasval asuvat tehast ja vestles firma juhatuse liikme Jüri Taaliga.
LAEVAEHITAJAD: Mereväele plaanitakse ehitada uusi laevu, mis valmivad Baltic Workboatsis. Kaitseminister Kalle Laanet külastas ka Nasval asuvat tehast ja vestles firma juhatuse liikme Jüri Taaliga. Foto: Kaitseministeerium

Eelmisel nädalal Saaremaa visiidil käinud kaitseminister Kalle Laanet väisas ka Saaremaa Sadamat, mis seisab otsese kasutuseta. Valitsuse tasandil nähakse hüpoteetilist võimalust teha Saaremaale Eesti mereväe kodusadam.

Vabariigi valitsus näeb riigieelarve strateegia kaudu kaitseinvesteeringute rahastamise ühe allikana Tallinna Miinisadama müüki, mis tooks kaasa seal paikneva mereväe kolimise. Üks võimalik uus asukoht võiks olla Saaremaa.

Kalle Laaneti sõnul on mereväe kontekstis tõepoolest üks suuremaid tulevikusamme mereväebaasi Miinisadamast äraviimine.

Mereväebaasi kolimise põhjuseks on asjaolu, et Tallinna Miinisadam on riigi julgeolekut silmas pidades väga kehvas ja rünnatavas asukohas. Enne baasi Miinisadamast ärakolimist tuleb aga muidugi leida sobiv uus asukoht ning üks variant võiks olla Saaremaa süvasadam Küdema lahes.

Laanet toonitas, et tegemist on siiski vaid plaaniga ja konkreetsed sammud vajavad põhjalikku kaardistamist, mis on hetkel algusjärgus.

“Kõik need arutelud saavad olema. Selles mõttes ei pea Eesti rahvas absoluutselt muretsema – kõik need debatid on avalikud. Ja ma loodan väga, et kaitseministeerium koos avalikkuse ja Eesti riigiga teebki parimad otsused,” ütles Kalle Laanet ka ERR-ile.

Lisaks baasi kolimisele saab Laaneti sõnul rääkida ka laevastiku ühendamisest siseministeeriumi valitsemisala laevastikuga, et kahepeale saaks Eesti mereväe koostöös viia uuele tasemele.

Hiljuti tutvustas kaitseministeerium ka plaane uute laevade ehitamiseks, mis valmivad Saaremaa ettevõttes Baltic Workboats. Laanet külastas Saaremaa visiidi käigus ka Nasval asuvat laevatehast ning tutvus kohaliku Kaitseliidu tegemistega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles