Laheküla bussipeatuses saab käe mulda pista

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
LILLEILU: Herle Peips (paremal) tõi lillekastidesse koduaiast ülejäänud peiulilled, Riina Laanes külvas sinna rukki- ja saialilli.
LILLEILU: Herle Peips (paremal) tõi lillekastidesse koduaiast ülejäänud peiulilled, Riina Laanes külvas sinna rukki- ja saialilli. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaare külje all Kellamäe kivitööstusest üle tee Kiviraie bussipeatuses saab bussi oodates aega parajaks teha lillekastidest umbrohtu kitkudes või lillekesi kõrvalolevast kausist kastes.

Bussipeatusesse tekkisid pühapäeval nägusad euroalustest lillekastid, mille juures olev tahvel selgitab, et tegu on Laheküla ligi-null energiaprojektiga. Bussi passides võib ühtlasi lilledega tegeleda ja kes tahab, võib kastidesse ka omalt poolt midagi tuua. Lillede eest hoolitsemisele kulutatud energia saab oma kätetööd imetledes tagasi, seisab sildil.

Energiaprojekti meistrid on bussipeatuse kõrval elavad Riina ja Kaupo Laanes. Idee väljamõtlemise au nad endale ei võta, kuna internet olevat igasugu euroalustest meisterdamise lahendusi täis. Asi saigi alguse sellest, et kodus jäi neil materjali üle ja selle asemel, et alused ära lõhkuda, otsustati sellise lahenduse kasuks. Mõte oli Kaupo Laanese sõnul tulnud juba eelmisel aastal, aga teostamiseni jõuti pühapäeval. “Projekti maksumus on 1 euro,” ütles Laanes, lisades, et raha kulus vaid sildi lamineerimisele. Kastidesse on juba külvatud rukkilille ja saialille, kuid ruumi on veel ja Riina Laanese sõnul mahub nende lillede vahele ka teisi taimi.

Koeraga jalutamas käies juhuslikult energiaprojekti märganud Laheküla elanik Käthe Pihlak ütles, et see on viimaste aegade toredaim asi, mis ta on näinud. “Pole kahtlustki, et positiivset energiat tuleb nii et mühiseb!” kinnitas Pihlak, kes kavatseb kasti ka oma lille viia.

Üks esimesi projekti täiustajaid on naabruses elav Herle Peips, kes toob rattakorvis mõned peiulilled, mis tal kodus üle jäänud ja nüüd bussipeatuse kastidesse ilusti ära mahuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles