TERVIS ⟩ Lemmikloom kui tervisehädade allikas

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
ALLERGIA KIUSTE: Hanna Vahter hoolitseb koduta lemmikloomade eest vaatamata tõsiasjale, et põeb nii kassi- kui ka koeraallergiat.
ALLERGIA KIUSTE: Hanna Vahter hoolitseb koduta lemmikloomade eest vaatamata tõsiasjale, et põeb nii kassi- kui ka koeraallergiat. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kassi- ja koeraallergiat põhjustavad allergeenid pärinevad peamiselt loomade naha- ja süljenäärmetest. Ülitundlikkuse peamised sümptomid on vesine või kinnine nina, sügelevad silmad, hingamisraskused või kestev köha.

Kuressaares elav Marju teab hästi, mida koera- ja kassiallergia endast kujutavad – selle terviseprobleemiga on juba lapsest saadik hädas tema poeg, nüüdseks üle 30-aastane Marko. Oli ju perel koer, kes kippus karva ajama.

Aeg-ajalt kimbutasid ülitundlikku last lisaks sagedasele nohule, köhale ja hooajalistele viirushaigustele hingamisraskused. Poja vaevusi aitasid kergendada ravimid – Ventolin ja Prednisolon – ning aurud. Koerast pere loobuda ei soovinud, küll aga tuli hoolitseda selle eest, et kodu oleks alati ülipuhas – lisaks loomakarvadele ei talunud Marko ka kodu- ega raamatutolmu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles