TERVIS ⟩ Rikkalik toit on keha kütus

Kristina Õun
, Reporter
Copy
MAHE MUNA ON VITAMIINIPOMM: Treeneriametit pidav Mirge Arge peab lugu kvaliteetsest ja puhtast toidust ning varustab ka teisi hää toidukraami soovijaid koduste vutimunade ning vabapidamisel kanade ja partide munadega.
MAHE MUNA ON VITAMIINIPOMM: Treeneriametit pidav Mirge Arge peab lugu kvaliteetsest ja puhtast toidust ning varustab ka teisi hää toidukraami soovijaid koduste vutimunade ning vabapidamisel kanade ja partide munadega. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Selleks, et toit ei oleks vaid kõhutäide, vaid pakuks kehale ka vajalikku kütust ja kaitset tõbede eest, peab toidukraam olema vitamiini- ja mineraaliderikas – siis saab keha töötada kui hästi õlitatud masinavärk. Kuigi kvaliteetsed toiduained on poes sageli kallimad, võib just töötlemata toidu söömine olla viis toidulisandeid vältida.

Kuressaare haigla füsioterapeut ja toitumisnõustaja Karina Talk selgitab, et vitamiinid on mikrotoitained, mida organism vajab normaalseks toimimiseks ja terve püsimiseks. Rasvlahustuvaid vitamiine (A-, D-, E- ja K-vitamiin) säilitatakse maksas ja rasvkoes, kus võib neid olla organismi jaoks varuks nädalateks või lausa kuudeks. Vesilahustuvaid vitamiine (C- ja kõik B- rühma vitamiinid) ei ole organism seevastu võimeline säilitama, mistõttu on vajalik neid igapäevaselt toiduga manustada.

Erandiks on D-vitamiin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles