KÜLAVAHELOOD ⟩ Ulje, Hirmuste ja Kõrkküla rahvas pidas tulevikuplaane

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Tiina Luks ja Pille Mägi lõket süütamas
Tiina Luks ja Pille Mägi lõket süütamas Foto: Saarte Hääl

Seekord avab saatejuht Aare Laine Kadi raadio saate "Külavahelood" mikrofoni Kõrkküla külaplatsil, kuhu teisipäeva õhtul kogunesid kolme küla, Ulje, Hirmuste ja Kõrkküla elanikud külavanemaid valima ning piirkonna arengu üle aru pidama.

Hirmuste küla mehed Imre ja Endel jõudsid jalgratastel oma kodukülast, kuue kilomeetri kauguselt esimestena kohale. Imre ütles, et külas on vaid neli peret ja kuna küla asub naaberküladest kaugemal, siis jäävad ka külaelanikud ühistegevusest eemale. Seekord tulid nad uut teavet hankima.

17 aastat Hirmustes elanud Imre Hanstinile maaelu meeldib. Mees ütleb, et kaubareisil käib ta Kuressaares, aga ka Salmel ja Kõrkkülas. Ta on uurinud ka küla nime lugu ja teab seda nüüd huvilistele rääkida.

Hirmustes on ka Saaremaa vägilase Suure Tõllu haud, Külamees andis teada, et haua asukohta näitavad viidad on maha sõidetud. Mõnelgi korral on ka Imre käest päritud, kus see haud asub. Paadla kandi külade seltsi juhatuse liige, turismispetsialist Kati Aus lubas asja ajada, ikka selle nimel, et uued tähised üles panna.

Kõrkküla elanik, seltsi juhatuse liige Tiina Luks tundis heameelt, et Saare maakonna Aasta küla valimisel võitis Paadla külade piirkond rahva lemmikküla tiitli. Luksi sõnul tähistatakse seda peoga 25. juunil. Seda siis kui olukord lubab. Bänd on juba tellitud, maged ehk teisisõnu linnased on kesvamärjukese jaoks olemas, jaanilõkke tarvis põletusmaterjali jagub. Enne pidu aga vuntsitakse talgutel külaplats kenamaks.

Kõrkküla seltsimaja ootab uuenduskuur. Taotlus vahendite saamiseks selle töö tegemiseks on tehtud.

Senist tegevust külade arengus silmas pidades hääletati piirkonna külade elu juhtima taas Paadla kandi külade selts.

Mullu jõulude ajal Kuressaarest Kõrkkülla kolinud pere on maaeluga väga rahul. Külaelanikud on neile juba tuttavad ja ühistes ettevõtmistes tahavad nemadki kaasa lüüa. Eakamad inimesed ei taha kõrvaltvaataks jääda. Linda Uljest toonitab, et kui tervis lubab, tuleb ta ikka kodust välja ühisüritustest osa saama.

Saatejuht Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles