KÜLAVAHELOOD ⟩ Kuidas elab Saaremaa aasta külaks valitud Nasva?

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saare maakonna aasta külaks valitud Nasva aleviku eduloos on suur roll sealsetel kaluritel. Nasva mehed on aastasadu merest ja jõest leivakõrvast nõudmas käinud. Tõsi, viimastel aastatel on kalasaagid üsna kesised olnud, pajatab Kadi raadio saade "Külavahelood".

Kalureidki pole enam nii palju, kui aastakümneid tagasi. Püüdjaile teevad tuska hüljesed ja kormoranid. 15. mai Saarte Hääl avaldas loo "Hülged võtavad tuulekala endale". Nii see on. Ometi sõidavad kalurid sellelgi kevadel merele saaki nõudma, jätkates esiisade aastasadade pikkust traditsiooni.

Päeval, mil kalameeste muredest lehelugu ilmus, austati Nasval külamehi, kelle järgi on Nasva kaluriküla nime saanud.

Maikuu keskne sündmus "Vurru muigab kalamees" oli meelitanud Nasva klubi hoovi hulga huvilisi. Ka "Külavahelugude" saatejuhti kutsuti sellest osa saama, ikka selleks, et kajastada kalapüügihooaja avamist, Nasva jõemehe valimist ja puitskulptuuri Nasva kalamees muigab, avamist. Kalamehe kuju oli teinud nelikümmend aastat kalur olnud Nasva küla mees Hillar Lipp koos külapoistega.

Bänd Sada ja Seened, kus üheks lauljaks ja pillimeheks on saarlane Aivo Sadam, tõstis päikesepaistelisel õhtupoolikul kokkutulnute tuju. Aivo meenutas aega, millal ta Nasval kalastamas käis.

Rahvamajaga ühe katuse all olevast kohvikust, mis nüüd kannab nime Särg, said inimesed maitsvaid kalaroogasid osta ja neid jõeäärsel terassil maitsta.

Rahvamaja juhataja Hiie Mook rääkis pidulikul sündmusel osalenutele kalameestega seonduvatest rahvatarkustest.

Seitse vaprat panid oma kalamehetarkused ja oskused proovile Nasva jõemehe tiitlile kandideerides. Võitjaks kuulutati tubli spordimees, mitmekordne maakonna meister lauatennises Janek Saar.

Saates on mitu intervjuud tähtsündmusel osalejatega. Laule esitab bänd Sada ja Seened.

Saatejuht Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles