MUHU UUDISSED Oabitsaid jägub nüid kõikidele

Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit. Nüid oo just paslik üida, et sii oo, siit suab, siit jägub kõigile. Pasturoati jõudis mineva nädali tuhat üks Muhu oabitsad. Müükis oo nie esimese valuga pasturoatis, vallamajas ja Hellamoa roamatukogus.

Aga juu lisemal aal jõudvad mõjale kua. Selle nädali sihes piaksid näituseks Kuresare Saarte Sahvrisse jõudma. Ja ülemual akkavad varsi äkist roamatupuodidesse kua imbuma pissitassa. Sest neid oo nüid ikka sie jägu, et änam põle mõtet laska tellida üht. Meite pakiautumaadid ep pia selle valule vastu änam. Ja ruamatuga oo juba korra nõuke asi, et ega põrsast kottis põlegid kõege param osta mitte. Ikka tahaks ju ise kua pilgu kuante vahele vissata, et mis ta ikka õigetõeste oo.

Ja nüid ähk põle änam karta kua, et otsa suavad. Nüid ikka jägub kõikidele, kis tahtvad. Tuhat üks tükki sai tellitud ikka puhtalt selle pärast, et sõrulastele tulli ju ometiks silmad ette tiha. Nie ollid oma oabitsaid tein kokku tuhat kahessasada tükki. Meitel olli esimese satsiga kolmsada ja teesega viissada ja nüid sai tuhat üks juure. Siis oo ikkagid üks änam ju. Ja terissid siit sõrulastele kua. Iseäranis Tammeougu Marile, kis meitele nõukse kihu piale aas, et alla tuhande põle mõtet juure tiha laska.

Ilmad lähtvad paljast soemaks ja suisemaks. Ja sie oo kohe nähe Liiva puodis. Riede õhta oo ikka nõuke tunne, et kas mine tükkis Orisare. Neh, poed oo uduumbe rahvast täis. Ja nõnna pühabe õhtani välja. Aga nie poenaesed, nie oo küll ühed imeinimesed.

Pitkad päevad rallivad, aga kunagid põle kiegid nendest kua töösis-möösis moega. Suud muikus ühtevalu. Ehkkid põle tiada, mitmel korral naad oma pitka pääva sihes mõne õiukse kääst asja iest teist takka tapelda ep sua. Ja sõukse asja piale oo irmus kena tiada, et oo kua nõuksi inimesi, kis nende naeste munukest olemist oskavad tähele panna ja palgeroamatu sihes kiita.

Eesti riikis nüid jälle olli neid piirlangud vähä leevendat. Aga ega seda, mis sui meitele tuob, ep tia ikkagiid viel ette mitte. Nõnna põle tänaseni kindel, kas Muhu suur leedutuli selle sui oo või põle. Aga muuseumi vana träni laat oo küll. Ja 26-ndal juunil oo Liival Eput Päe kua. Juuli alguses mudud tuleb jälle Juu Jääb, aga mis sialt edasi suab, juu siis juba selgem oo, kui juanid käe oo.

Olge munuksed!

Tagasi üles