MÄLESTAME Aavo Viil

Aare Laine
Copy
Aavo Viil
Aavo Viil Foto: arhiiv

12. jaanuar 1954 – 31. mai 2021

Aasta õiterohkeimal ajal lakkas tuksumast põlise maamehe, külaelu edendaja, mitmekülgse ettevõtja, kahe poja ja kolme tütre isa Aavo Viili süda.

Eesti Põllumajanduse Akadeemias põllumajanduse mehhaniseerimist õppinud Aavo asus kõrgkooli lõpetamise järel diplomeeritud insenerina tööle tollases Kaarma ühismajandis. Suurmajandi peainsenerina oli ta tegevusvaldkond väga lai. Pärast kolhooside ja sovhooside lagunemist pani mitmekülgsete oskuste ja teadmistega põllumajandusspetsialist ennast proovile ettevõtluses. Vahest tuntumaks saanud kaubamärgi Saaremaa Saunad tooted – saunad ja suvemajad – on aastaid pilku püüdnud laatadel ja messidel kodusaarel ja kaugemal. Saarlaste tehtud majad ja saunad on nõutavad nii Saaremaal, Mandri-Eestis kui ka Soomes.

11 aastat tagasi koristas Pihtla kandi Simmu talu peremees Aavo Viil oma põldudelt esimese rukkisaagi. Kolme aasta eest rääkis rukkikasvataja ja mölder Viil Saarte Hääle ajakirjanikele, et koostöö leivatööstustega on hea: Simmu talu rukkist ja Pihtla veskis jahvatatud jahust teevad leiba saarlased, hiidlased, ruhnlased ja kihnlased.

Paljude ürituste toetajana pälvis Aavo Viil nii omavalitsusjuhtide kui ka kohalike elanike tänu.

Aavo pidas lugu ka rahvapärimusest. “Kui sa ikka mihklipäevaks sügistöid ära ei lõpeta ja sel päeval õlut ei joo, siis pole järgmisel aastal pärast mihklipäeva külvatud taliviljast head saaki loota,” toonitas Aavo 2019. aasta jaanikuu lõpus lehemehele.

Tänavu kevadel lootis Aavo ka sel sügisel koguda salvedesse rohket saaki. Sel suvel Simmu talu peremees aga rukkipeade valmimist kahjuks enam ei näe. Ei näe ta ka kombaine põllule sõitmas ega saa ise mihklipäeval kesvamärjukest maitsta.

Sõbralikku talumeest ja ettevõtjat Aavo Viili mälestavad ning avaldavad kaastunnet lähedastele maakonna põllumehed, koostööpartnerid, kogukonna liikmed ja Aavo sõbrad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles