Saarlaste loodud RingKarp aitab söögikohtadel ühekordsed nõud unustada

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Katarina Papp
Katarina Papp Foto: Erakogu

3. juulist hakkavad Euroopa Liidus kehtima piirangud mitmetele ühekordsest plastist toodetele nagu joogikõrred, segamispulgad ja ühekordsed nõud. Roheideede konkurssi Negavati teise koha võitnud pereettevõte RingKarp lahendab seda probleemi pakkudes restoranidele Eestis esimesena  korduskasutatavate karpide ringlussüsteemi.

Kuressaares on süsteemiga liitunud juba 4 toidukohta: Veski, Vanalinna kohvik, Hafen ja Roomassaare kohvik.

Ringkarbis tellimiseks tuleb paluda toidukohal toit sellesse pakendada. Esimesel ostul maksab klient karbi eest 10€ ja topsi eest 5€ ning saab endale väga ilusad ja kvaliteetsed nõud kasvõi kogu eluks. RingKarbi toote tagastamisel mistahes liitunud toidukohta saab klient vastu kas uue toote koos värske toidu või joogiga või kogu raha tagasi. Sisuliselt on ringkarp ja -tops seega kliendile tasuta.

Ökopere blogi autor, RingKarbi asutaja Katarina Papp tegi 2020. aasta novembrikuus pakendivaba nädala eksperimendi. Selle käigus sai selgeks, et lõpetada tuli ka toidu kaasaostmine restoranist pakendiprügisse uppumise vältimiseks. Biolagunevad pakendid pole lahendus, sest need kompostikastis ei lagune ning Eestis pole ressurssi nende tööstuslikuks ümbertöötlemiseks. Perekonnaliikmed kambas, hakati arendama korduskasutatavate toidukarpide ja joogitopside ringlussüsteemi. Tänaseks on RingKarbiga liitunud 14 toidukohta Tallinnas, Kuressaares ja Haapsalus.

RingKarbi nõud
RingKarbi nõud Foto: Erakogu

RingKarp sai sisulise alguse 2020. aasta detsembris pühadel, kui kogu pere oli koos. ”Esimestel jõulupuhkuse päevadel lihtsalt arutasime ideed õhtusöögilauas, aga jõulude lõpuks olime juba tuppa ülesse seadnud mängukohviku. Võtsime välja mänguraha ja karbid ning kutsusime “kliendid” kohvikusse, et aru saada, kuidas see karbi logistika ikkagi toimima peaks. Praegu tundub RingKarbi idee geniaalselt lihtne ja imestame, kuidas sellest alguses ilma mängukohvikuta aru ei saanud,” muigab Katarina.

8. juunil võitis RingKarp Negavatil II koha, Keskkonnainvesteeringute töötajate lemmiku eriauhinna ning Luminori eriauhinna. Asutajad loodavad, et kahe-kolme aasta pärast restoranides enam ühekordse pakendiga toitu kaasa ei müüda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles