Vilsandi tuletornis avatakse Mati Kuntro näitus „Unustuse/unistuse meenutus“

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Mati Kuntro (vasakul) 1980. aastate alguses Saaremaa Kunstiklubi näituse avamisel Kuressaare külanõukogu ruumes.
Mati Kuntro (vasakul) 1980. aastate alguses Saaremaa Kunstiklubi näituse avamisel Kuressaare külanõukogu ruumes. Foto: Saaremaa Muuseum/Arvo Adamson.

Näituse kuraator ja Mati sõber Anna-Maria Süld ütleb, et vähe on inimesi, keda tunned juba enne oma sündi: „Mati on minu jaoks inimene, keda teadsin aastaid enne siia ilma tulemist. Me olime sõbrad juba enne, kui mu süda tuksus, sest Mati ja tema loomingugagi on nii, et see on südamest suurem."

Süld nentis, et elu on inimese parim aeg, sestap kutsuski ta Mati tagasi ellu, tagasi Vilsandile. Alates 25. juunist on Mati tuletornis, majakas vilgub Mati südamerütmis ja tuletorni seinad peegeldavad Mati mõtteid ning värve Vilsandist ja Kihelkonnast.

Mati Kuntro sündis 6. juunil 1955 ning oma 51-aastase eluaja jooksul jõudis ta peale veterinaararsti ameti tegeleda veel kunsti ja kirjandusega. Tema Kuressaare Kunstiklubi korrespondentliikmeks olemise ajal sai vaataja külastada tema kolme erinevat näitust, valdavalt portreežanris, mida eksponeeriti Kuressaares, Kihelkonnal ja Vilsandil. „Kuivõrd ta oli harrastuskunstnik, on nii mõnigi tema teos jõudnud omanikeni kingitustena, ent vahel ka mõne võla tasaarveldamise vajaduse tõttu. Kohalikus kogukonnas kasutas Mati oma kunsti valuutana, teinekord külainimeste ja tema vahelistel viinatehingutel, ning seega leidub taieseid nii mõneski peres,“ rääkis Süld.

Kuntro oli ka Eesti Kirjanike Liidu liige ning temalt on ilmunud novellikogumik „Päevad ja unistused“. Järjejutuna on „Tõsilugusid Lääne-Saaremaalt“ avaldatud ajalehes Oma Saar ning tema ilukirjanduslikke kilde-lugusid leidub ka helifailidena, mida on sisse lugenud Birgit Ehrenberg, Vikerraadios on tema kuuldemänge esitanud Tõnu Aav ja Helene Vannari. Lisaks edastas ta kunagi raadio Kadis väikesaare uudiseid, alustades sõnadega: „Tervitusi Vilsandilt!“

Aktivistina panustas ta oma aega kohalikku kogukonda, olles erinevate ideede algataja ja ettevõtmiste korraldaja ning inimesed, kes temaga kokku puutusid, räägivad temast meeleolukaid mälestusi tänaseni. „Märksõnadena võiks mainida juustust hambaid, naabrimehele pudelipostiga randa saadetud sõnumeid või hoopiski linna minekuks valge värviga üle käidud kingi,“ lausus Süld.

Vahetevahel oli Kuntrol kombeks oma loomingut ka ise hävitada ning seetõttu on ühele Viki küla perele jäänud vaid mälestus raamist, mille seest ta maali välja lõikas. „Raamile said Mati poolt kirjutatud sõnad „unustuse meenutus“ või siis hoopiski „unistuse meenutus“, täpselt ei ole teada, kuna aeg on teinud oma töö. Iroonilisel kombel oli tegu esimese mälestusega Matist, mille näituse jaoks pidin saama, võibolla on selles Mati enda käsi mängus, et seda polegi leitud ning pererahva vaielda jääbki, kas oli see unustus või unistus,“ sõnas Süld.

Näitus on avatud 25. juuni – 18. juuli Vilsandi tuletornis ning suure saare rahvale 26. – 31. juulini Kihelkonna rahvamajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles