KÜLAVAHELOOD Kuidas elavad meie külamajad?

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Astrid Vaba
Astrid Vaba Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Suvekuudel kuuleb külaplatsidel taas laste ja noorte kilkeid ning naeru, pallimütsatusi, külakiikede naginat, vahendab Kadi raadio saade "Külavahelood".

Külamajades on suvel üritusi vähem, aga juba külamaja ise on külaelanike, kogu piirkonna elanike jaoks tähtis.

3. juuni Saaremaa Teataja kutsus külaelu edendajaid külamajade ümarlaual osalema, märkides, et külamajade eesmärk on enamasti üks, kuid haldamisega seotud küsimused küllaltki erinevad.

Neljapäeva pärastlõunal Kuressaare raekoja saalis arutelu toimus. Mõnest piirkonnast oli koguni mitu esindajat.

Mätja-Tareste külajast andis ülevaate Jaak Haamer, öeldes, elanikud on aktiivsed, maja on korrastatud oma jõududega, majas võimaldatakse külaelanikel tähistada ka perekondlike tähtpäevi.

Kavandi külamajas toimuvatest sündmustest rääkis Krista Riik, kes kurtis, et noori on külades vähemaks jäänud. Suvel aga löövad tegevustes kaasa linnakoolidest puhkama tulnud õpilased.

Kõrkkülast jagas kogemusi Tiina Luks. Maja ootab uue küttesüsteemi paigaldamist.

Karala külamajast kõneles Kaja Juulik, toonitades, et hoone on aktiivses kasutuses.

Astrid Vaba Tagaverelt andis edasi oma kogemused, tehes juttu ka maja ülalpidamise kuludest, heakorrast ja toetustest. Veeve Kaasik Kõljalast ja ka teiste külade esindajad rõhutasid, et koostöö vallaametnikega peaks olema tihedam, valla abi suurem.

Räägiti ka majade kindlustamisest, erinevatest toetustest, üldse kõigest, mis majade ülalpidamisega kaasnevad.

Abivallavanem Kristina Maripuu tõdes, et arutelu oli konstruktiivne, paljud asjad said selgeks räägitud. Arvati, et selliseid nõupidamisi on vaja ka edaspidi korraldada.

Saatejuht Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles