Kuumus langetab maasika hinda

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
PÕUD TEEB LIIGA: Tavapäraselt hakkas Taavi Põld värsket marja korjama hommikul kell seitse, sel aastal alustab aga tunnike varem.
PÕUD TEEB LIIGA: Tavapäraselt hakkas Taavi Põld värsket marja korjama hommikul kell seitse, sel aastal alustab aga tunnike varem. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Koimla maasikakasvataja Taavi Põld tõdeb, et harukordselt palav suvi mõjutab nii marjade magusust kui ka hinda.

Taavi Põld kasvatab maasikaid kuuendat aastat, kuid just tänavune hooaeg on neist kõige eripärasem. Kuumalaine mõjul valmivad maasikad varasemast rohkem üheaegselt, mis sunnib otsima koristuseks abikäsi ja langetama marjade hinda. Koimla maasikapõllul saab kohapeal korjates maasika kätte hinnaga 2.90 kilo. Varem pole Põld marju alla 3.50 müünud, kuid tänavused ilmad ei jäta muud võimalust.

Odav hind peaks ergutama inimesi põllule tulema, et saagikaod liiga suureks ei läheks. “Inimene vaatab ikkagi hinda, millega ta midagi ostab,” lausus maasikakasvataja. Ka müügikanaleid tuleb kogu aeg usinasti otsida, et üheaegselt valmivale toodangule tarbija leida.

Samas jääb maasikakasvatajatel igal suvel töökäsi puudu, et kõik marjad põllult kätte saada. Tänavu on see probleem lihtsalt teravam.

Sel aastal hapumad

Nagu mujal Eestis, kipub ka Saaremaa maasikas sel aastal hapum olema. Magusavaeguse põhjus võib olla see, et taim ei omasta teatud toitaineid nii, nagu peab. Põllu sõnul on tal praegu käed-jalad tööd täis ja pole aega taimede kasvu jälgida ega täpsemaid järeldusi teha.

Kell kümme hommikul valitseb väljas juba 25-kraadine leitsak. Niipea kui kuumus muutub talumatuks, jätab ta töö katki. Mis on liig maasikale, on liig ka inimesele.

Turul pole Taavi Põld oma marjade hinda rekordmadalale lasknud. Tavaline maasikas maksab letil 4 eurot, suur ja ilus mari aga euro rohkem. Lähiajal võib hind teha sammu ülespoole, kuna marjahooaeg läheneb lõpule ja kogused hakkavad vähenema. “Ega ükski maasikakasvataja üksi hinda ei kujunda. Eks me kõik vaatame, millega teised turul müüvad.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles