Baromeeter näitab muutusi tööturul

, Töötukassa Saaremaa osakonna juhataja
Copy
Töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Ave Reimaa-Lepik.
Töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Ave Reimaa-Lepik. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Töötukassa värske tööjõuvajaduse baromeeter näitab, et Saare maakonna tööturul on ülejääk aednikest ja sekretäridest, suur puudujääk aga eriarstidest ja puhastusteenindajatest,” kirjutab töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Ave Reimaa-Lepik.

2016. aasta sügisest alustas töötukassa tööturu uuringutega, mis kannavad nime tööjõuvajaduse baromeeter.

Prognoosi koostavad töötukassa maakondlike osakondade tööandjate konsultandid, kaasatud on sealjuures ka eksperdid väljastpoolt töötukassat. Näiteks maakondlikud arenduskeskused, kutse- ja kõrgkoolid, tööandjad ning ka töövahendusportaalid.

Selgitatakse välja, millistel ametialadel on maakondade vaates üle- ja puudujääk ning millistes ametites on turul hetkel olemas tasakaal.

Värske tööjõuvajaduse baromeeter näitab, et Saaremaa tööturul on ülejääk aednikest, aianduse lihttöölistest, andmesisestajatest ja sekretär-asjaajajatest ning sekretär-juhiabidest.

Üle- ja puudujääk ning tasakaal

Märkimisväärselt on töösoove tekkinud aianduse valdkonnas, kuid kahjuks ei ole tööd piisavalt ja üldjuhul on see töö hooajaline. Administratiivtöö kutsealade tööhõivet mõjutavad tehnoloogia areng ja automatiseerimine.

Baromeetri järgi on Saare maakonnas puudujääk aga paljude oluliste ametikohtade osas nagu eriarstid, audioloogid/logopeedid, füsioterapeudid, keevitajad/leeklõikajad, masinõmblejad, aga ka puhastusteenindajad, farmi- ja metsatööseadmete juhid, looma- ja linnukasvatajad ning selle valdkonna lihttöölised.

Kui võrrelda uue prognoosi tulemusi kriisieelse ajaga, siis üldiselt on tööjõuvajaduse ülejäägi ja puudujäägi osas olukord sama.

Märgatav muutus on toimunud hooldajate ametikoha osas. Kui nõudlus hooldajate järele oli koroonapandeemia kõrgajal eriti suur, siis tänase päeva seisuga valitseb sel ametikohal tööjõu nõudluse ja pakkumise tasakaal. Töötukassa on siin ka oma õla alla pannud ja koostöös tööandjatega sellele ametikohale uusi töötajaid koolitanud.

Mis on viie aastaga muutunud?

Kui minna ajas tagasi päris esimese tööjõuvajaduse baromeetri hindamise juurde – oktoobrisse 2016 – , siis toona oli tööjõu ülejääk järgmistel ametikohtadel: aednikud, puukooli töötajad ja istikukasvatajad, aianduse lihttöölised, andmesisestajad, arve- ja raamatupidamisametnikud, kontoriametnikud, lisaks ka üldehitajad.

Tööjõupuudus aga valitses elektri- ja elektroonikaseadmete koostajate, hooldajate, keevitajate/leeklõikajate, kokkade, õenduse keskastme spetsialistide, veoautojuhtide ja kassapidajate ametikohtadel.

Saaremaa prognoosiga saab tutvuda töötukassa kodulehel jaotise “baromeeter” all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles