Ainult lubadused Saaremaa vald ei suuda lahendada probleemi Abruka laevaliiniga

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Vald soovitab laevale mahtumiseks helistada kaptenile, kuid ka Kaupo Heinlaid ei oma õigust pileteid broneerida.
Vald soovitab laevale mahtumiseks helistada kaptenile, kuid ka Kaupo Heinlaid ei oma õigust pileteid broneerida. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Saaremaa vald ei ole vaatamata korduvatele lubadusetele suutnud käivitada Abruka laevaliini broneerimissüsteemi, mis korraldaks liiklust nii, et reisijatel oleks pileti saamiseks kindlus.

Broneerimissüsteemi käivitamist lubati vallavalitsusest juba paari kuu eest, kuid praegugi tegeletakse alles seadistamise ja koolitamisega.

Abruka laevaliini kitsaskoht seisneb selles, et pileteid müüakse elavas järjekorras ning kui varem jõuab laevale mõni suurem grupp, siis näiteks saareelanik või mõni teine üksikreisija 24 kohalisele Abrole ei mahu.

Samas näeb püsiasustusega väikesaarte seadus ette, et saarte vaheline transport on mõeldud eelkõige kohalikele inimestele, mitte suurtele turismigruppidele. Teadmatus laevale mahtumise osas tekitab reisijate hulgas pahameelt ning veelgi süvendab seda vallavalitsuse ametnike hoolimatus. Kodanike muredele ametnikud vastama ei vaevu.

Saarte Häälega võttis ühendust reisija Merilin, kes soovis paari nädala eest sõita viieliikmelise perega Abrukale. Olles lugenud Saarte Häälest kuu aega tagasi vallavalitsuse transpordinõuniku Mika Männiku lubadust, et broneerimissüsteem alustab lähipäevil, asus ta pileti ostmise koht otsima ning üllatus oli suur, kui süsteemi ei leidnud. Veebis oli soovitus helistada kaptenile. Seda tehes selgus, et helistamisest pole kasu, kuna kaptenil pole voli pileteid broneerida.

„Helistamine tundus niigi jabur, sest kaptenil on kindlasti muud, millele keskenduda,” ütles Merilin.

Seepeale kirjutas nördinud reisija Mika Männikule ja valdkonna abivallavanemale, et õhutada broneerimissüsteemi kasutamist, aga kirjale pole tema sõnul vaevutud isegi vastama. „Ma nüüd mõtlen, kas julgen väikeste lastega saarele reisida, kui pole kindlust, kas sealt tagasi saame,” märkis Merilin, kelle sõnul on selline piletimüük nagu eelmisest sajandist.

Abruka külavanem Eva Kips ütles, et sel aastal on Abrukat väisamas sarnane külastajate tulv nagu eelmiselgi aastal ning kohalikud teevad kõik, et Abro liinireiside koormust hajutada. „Soovitame gruppidel tellida erireise,” ütleb ta, et kui saarerahvas poleks ise logistikat suunama hakanud.

„Ideaalis võiks süsteemi ja kodulehe avalikkusele lansseerida hiljemalt järgmisel nädalal,” ütles Mika Männik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles