KOLMIKUD Kõljala lehm tõi ilmale pullipoisi ja kaks lehmikut

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Farmitöötaja Mirja Saar reedel sündinud kolmikutega.
Farmitöötaja Mirja Saar reedel sündinud kolmikutega. Foto: Kõljala POÜ

Kõljala POÜ farmis tõi noor lehm reedel ilmale kolm tublit ja tervet vasikat, mis on loomakasvatuses ütlemata haruldane sündmus.

Kõljala POÜ loomakasvatusjuht Lauri Post rääkis, et enne poegimist ei osanud keegi kolmikuid oodata. Esimene vasikas sündis nagu tavaliselt, teine tuli ilmale, kui lehmale hakati kaelarihma panema ja kolmas juba tõelise üllatusena teel sõrahooldusesse. Kolmikute ema on noor lehm, kes alustab teist laktatsiooni.

Kõljala POÜ juht Tõnu Post ütles, et tema kolmekümne tööaasta jooksul pole kunagi varem juhtunud, et ühel lehmal sünnib kolm elus ja tervet vasikat.

“See on tõeliselt haruldane,” kinnitas loomakasvataja, kelle ettevõttes on aastas üle tuhande poegimise. Kuu aega varem sündisid Kõljala farmis samuti kolmikud, kellest aga üks oli surnud. Ka varem on surnult sündinud või väärarenguga kolmikuid ette tulnud, aga neidki ülimalt harva.

Farmid kontrollivad lehmade tiinust ultraheliga, ent sageli selgub alles poegimisel, mitu järglast sünnib. Kaksikuid toovad lehmad ilmale üsna sageli.

Mis saab reedel sündinud kolmikutest, kellest kaks olid lehmikud ja üks pull, pole veel selge. Näiteks eri soost kaksikute puhul jäävad enam kui pooltel juhtudel lehmikute suguelundid välja arenemata. Sellised loomad loetakse kesksoolisteks ja saadetakse lihatööstusesse. Milline saatus ootab reedel sündinud kolmikuid, selgub lähitulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles