Õiguskantsler tegi PRIAle päikesepaneelide pärast märkuse

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Päikesepaneelid. Pilt on illustratiivne.
Päikesepaneelid. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Õiguskantsler Ülle Madise hinnangul on eksitavad PRIA juhised, mis keelavad päikesepaneelide alusele maale põllumajandustoetuste taotlemise automaatselt ja välistavad toetusõigusliku maa hulgast automaatselt päikesepaneelide aluse maa.

Õiguskantsler Ülle Madise. 
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Sander Ilvest

Selleks et toetust mitte maksta, peaks PRIA iga toetuse taotluse puhul hindama sisuliselt, kas päikesepaneelidega kaetud maal on lisaks võimalik tegeleda põllumajandusega või mitte.

Juba 2020. a jõudsid õiguskantslerini avaldused, milles avaldati muret, et PRIA on seni keeldunud päikeseenergia tootjatele põllumajandustoetusi maksmast, sest peab päikesepaneelide alust maad automaatselt põllumajanduseks mittesobivaks maaks. Õiguskantseleri hinnangul peab halduspraktika põhinema selgel õiguslikul alusel ega tohi tekitada meelevaldsuse kahtlust.

Euroopa Komisjon ütleb, et liikmesriik peab päikesepaneelide alusele maale toetuse välistamise reguleerima selgelt liikmesriigi õigusaktides. Euroopa Komisjoni suuniste kohaselt ei pruugi toetusõiguslikkuse hindamiseks piisata ka vaid digitaalsete kaartide vaatamisest.

Teadaolevalt tegelevad mitmed päikeseenergia tootjad päikesepaneelide alusel maa-alal ka põllumajandusega, pidades sellel rohumaal näiteks lambaid. Kui päikesepaneelide alusel maal saab lambaid karjatada, siis ei ole selge, mis põhjusel arvatakse maa toetusõiguslike maade hulgast välja, osutas õiguskantsler.

Õiguskantsler Madise sõnul tuleb PRIA-l oma juhiste väljatöötamisel lähtuda kehtivatest õigusaktidest ja korrigeerida toetusõiguslike maade registriandmeid vastavalt õigusaktidele. Isikuid ei saa toetustest ilma jätta õigusaktide meelevaldse tõlgendamise tõttu.

Õiguskantsler tahab 15. oktoobriks teada, mida kavatseb PRIA teha, et selle aasta toetuste maksmise halduspraktika ja taotlejatele suunatud juhised vastaksid kehtivatele õigusaktidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles