MAHA TULEKS VÕTTA 16 PUUD Puud lõhuvad Anseküla tuletorni

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ÜLEKASVANUD KUUSEHEKK: Elve Lepik mäletab, et majakavaht  Armin Aste istutas kuused siis, kui tema oli nelja-viieaastane.
ÜLEKASVANUD KUUSEHEKK: Elve Lepik mäletab, et majakavaht Armin Aste istutas kuused siis, kui tema oli nelja-viieaastane. Foto: Raul Vinni

Transpordiamet peab vajalikuks võtta Sõrve poolsaarel Anseküla majaka juures maha 16 puud, kuna enamik neist tekitab tuletornile hallitust ja kahjustab hoone vundamenti. Üks veidi eemal seisev puu on aga seest tühi ja kahjustunud.

Suuremas osas on tegu kõrgete kuuskedega, mis naabruses elava Elve Lepiku mäletamist mööda on kunagise majakavahi Armin Aste istutatud ligi kuuskümmend aastat tagasi. Majakavaht lootis kuuskedest hekki, kuid need kasvasid omasoodu.

Metsakonsulendina töötav Lepik nentis, et kirikuvaremed ei ole kuuskedele kasvamiseks soodus pinnas ning seepärast nad nii nirud ja kuivanud ongi. Ka tema arvates tuleks enamik neist tõesti maha võtta. Aastaid tagasi märgistasid tema ja toona veeteede ametis tuletornide alal töötanud Madis Lepik ära mitu puud, mis tuleks maha võtta. Kuid toona ei saadud raieluba.

Anseküla tuletorn
Anseküla tuletorn Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Puudega on Anseküla tuletorn olnud kimpus varemgi, tõsi küll, teisel moel. Nimelt pikendati torni 2007. aastal metallist juurdeehitisega kaheksa meetri võrra, kuna 22-meetrine tuletorn ei paistnud enam kõrgeks kasvanud puude tagant ära. 1950-ndate alguses ehitatud torn moodustab liitsihi Ariste lahe ääres asuva Lõu tulepaagiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles