KÜLAVAHELOOD Imetlusväärsed talud Tagaranna ja Nenu külas

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
TÄNU TEHTU EEST: Jaanus Tamkivi tänab Tillikna talu peremeest Vambola Raevu ja noorperemeest Ivo Merioja.
TÄNU TEHTU EEST: Jaanus Tamkivi tänab Tillikna talu peremeest Vambola Raevu ja noorperemeest Ivo Merioja. Foto: Tõnis Kipper

Tagaranna küla Kiti talu ja Nenu küla Tillikna talu peremehed-naised võõrustasid augustikuu teises pooles konkursi Eesti kaunis kodu 2021 komisjoni liikmeid ja Saaremaa vallavolikogu esimeest Jaanus Tamkivi, kes tänas pererahvast tehtu eest.

Külavahelugude saatejuht Aare Laine tegi ringsõidu kaasa, intervjueerides nii võõrustajaid kui ka hindajaid. Külaliste meelest oli nähtu muljetavaldav.

Kiti talu peremees Mart Avarmaa on selles kaunis mereäärses külas koos perega tegutsenud 20 aastat. Tartust pärit ettevõtja ütles, et sõbral Jaan Õunapuul Tagarannal külas käies sai ta teada Kiti talu müügist. Uus omanik on vana taluhoone ja kõrvalhooned kenasti korda teinud. Mõnelegi neist on antud uus funktsioon.

Ehitusinseneri kutsega, aastaid restaureerimisfirmas töötanud Jaanus Tamkivi räägib saatejuhile, et talukompleks on filigraanselt korda tehtud. Ühtki kriitikanoolt ei saa siin lendu lasta, tõdeb Tamkivi.

Pillimängu kuuleb saates ka. Peemees üllatas külalisi lõõtspillimänguga. Teppo-tüüpi lõõtsast võlus ta välja mõnusaid lugusid. Nenu küla Tillikna Talu noorperemees Ivo Merioja nentis külalisi vastu võttes, et paljud eestlased, sealhulgas saarlased, ei tea Nenu külast midagi.

Tillikna asub kaunis paigas.Väike väin loksub majast mõnesaja meetri kaugusel. Vanaperemees, agronoomikutsega Vambola Raev ütleb, et Tillikna on tema sünnikodu, mis nüüdeseks palju muutunud, muidugi kaunimaks. Stiilne mööbel, suures osas eelmisest sajandist pärit, kaunistab renoveeritud ja juurdeehitatud ruume. Vanaperemehe kunagises töötoas on püsiekspositsioon, mille Ivo koostanud. Sealsaab näha endisaegseid tööriistu. Mõned neist on Ivo sõnul praegugi veel kasutuses. Kõik selles talus on omal kohal. Hoov on pilkupüüdev, sisekujundus samamoodi.

Muide ühe kõrvalhoone seina ehib silt Pöide vald. See on kingitus tänutäheks perenaisele, Pärje Raevule, kes oli aastakümneid tööl Pöide vallavalitsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles