Jack Sparrow, Poirot, tsaar Peeter ja teised Kuressaare lossis

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KES ON KES? (Vasakult) Taniel Vares, Jack Sparrow, Armens Arutjunjans ja Davy Jones.
KES ON KES? (Vasakult) Taniel Vares, Jack Sparrow, Armens Arutjunjans ja Davy Jones. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

​Enam kui kahekümneaastase vaheaja järel tuleb Kuressaare lossis taas vahakujude näitus, kus äratundmisrõõmu jagub nii suurtele kui ka väikestele.

Detsembrikuus aastal 2000 sai lossis uudistada maailma kõige paksemat, kõige pikemat ja kõige lühemat inimest ning veel tosinat vahasse vormitud ajaloolist tegelast Peterburi vahakujude muuseumi kollektsioonist. “Uued põlvkonnad on pärast seda peale kasvanud,” põhjendas Saaremaa muuseumi programmijuht Taniel Vares, miks tekkis mõte uuesti Saaremaal vahakujusid eksponeerida.

Näituse mänedžer Armens Arutjunjans ütles, et tema rändkollektsioon pärineb Hollandi, Belgia ja Peterburi muuseumidest, kellega teda seob pikaaegne koostöö.

Tuleval nädalal külastajatele avatavas väljapanekus on ligi nelikümmend kuju, kelle hulgas on nii ajaloolisi tegelasi kui ka kaasaegse popkultuuri esindajaid.

Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Poliitikud, näitlejad, kultuuritegelased, aga ka kollektsioon lastele – erinevad tegelased kino- ja multifilmidest,” rääkis ta. “See on näitus kogu perele, kus on vaatamist kõige väiksematele, aga ka keskmises ja vanemas eas publikule.”

Kõik eksponeeritud kujud vastavad mõõtmetelt “originaalidele”, näiteks Peeter I, keda sai näha ka eelmisel vahakujude näitusel, kõrgub kahe meetri ja nelja sentimeetri pikkusena uhkelt üle kõikide teiste. “Kujude kvaliteet on väga kõrge, see on eriti hästi näha siis, kui väljapanek on üles seatud koos spetsiaalse valgustusega,” kinnitas Arutjunjans.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles