KÜLAVAHELOOD ⟩ Külasema sügisfestival - tuntud nii Muhus kui mujal

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
LÕETSA MATSI PEETER esitas Külasema sügisfestivalil publikule mõnusaid
lugusid.
LÕETSA MATSI PEETER esitas Külasema sügisfestivalil publikule mõnusaid lugusid. Foto: Aare Laine/Saarte Hääl

Mihklikuu eelviimasel nädalavahetusel astusid sügispäikese kiirtevihus Külasema küla külaplatsil lavale Muhu taidlejad ning noored lauljad Tallinnast ja Tartust. Külasema sügisfestivalile-laadale oli huvilisi tulnud nii Muhust, Saaremaalt ja ka mandrilt.

Kadi raadio "Külavahelugude" saatejuht Aare Laine küsitleb kõigepealt Külasema Silla Mallet, Viljandi kultuuriakadeemia professoritiitliga endist õppejõudu Mall Noormetsa, kes räägib külaelanike ettevõtmistest festivali korraldamises ja teistes tegemistes.

Sepahansu talu perenaine Malle Mätas külavanemana ja seltsi eestvedajana on palju ära teinud seltsitegevuse edendamiseks. Külas tegutsevad taidlusringid, sealhulgas segarahvatantsurühm Mall Noormetsa juhendamisel. Tehakse ettevalmistusi Muhu pulma lavaletoomiseks. Kümme aastat tagas etendati näitemängu esimest osa. Peatselt näeb publik selle järge.

Kallaste küla mees Velvo Paat elas kaasa oma venna Karlo lastelaste esinemisele, öeldes, et nende laulu kuuldes tulid talle pisarad silma. Tallinnas ja Tartus õppivad Karlo lapselapsed, kelle üks esivanematest Külasemalt pärit, on varemgi Muhus esinenud.

Kaheksa aastat tagasi tunnustati Kogukonna pärliga külavanema Malle Mätase Sepahansu talu . Peretütar Merje, kes juhatab Tallinnas Selveri grupi poode, eksponeeris festivalil Muhu rahvariietes nukke. Kuulajaile annab ta teada oma sidemetest kodukülaga ja lapsepõlvekoduga.

Teatrikriitik Madis Kolk, kelle esivanemad Muhust pärit, on endale külaplatsi külje alla kena maakodu rajanud. Madis heietab mõtet, edaspidi päriselt Muhusse kolida.

Muhu muuseumi juhataja Meelis Mereäär, kes oma karmoskatrioga rahvalikke lugusid esitas, avaldab Külasema külale tunnustust. Laadalaudadel püüdsid pilke hoidised, käsitöö, istikud, seemned, lillesibulad ja keraamika. Keraamik Inguna Epner Õun, kelle tooteid festivalikülalised osta said, tegi ka kalaskulptuuri, mis hiljuti Liiva turuplatsil avati. Saates kõlavad laulud karmoskakolmiku ja Peeter Dudniku esituses.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles