Ehalkäimine oli Saaremaal tavaline asi

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
VAADE TORNIST: Naudi ja Joosep käisid ära ka Sõrve tuletornis, kust neile avanes sama vaade kui aasta hiljem samas kandis reisinud fotograaf Johannes Pääsukesele. Paremal on näha Sääre kaluriküla, mida mehed väisasid.
VAADE TORNIST: Naudi ja Joosep käisid ära ka Sõrve tuletornis, kust neile avanes sama vaade kui aasta hiljem samas kandis reisinud fotograaf Johannes Pääsukesele. Paremal on näha Sääre kaluriküla, mida mehed väisasid. Foto: Johannes Pääsuke / ERM

1912. aastal Saaremaal vanavara kogumas käinud Martin Joosep ja Jakob Naudi kirjutavad oma päevikus, et külarahvas hoiatas neid öiste tülitajate eest.

Saarte Hääl avaldab kolmanda kokkuvõtliku osa päevikust (esimesed osad 5.06 ja 3.07), milles üle 100 aasta tagasi kolm nädalat mööda saart matkanud mehed kirjeldavad haruldaselt detailselt ja värvikalt saarlaste elu-olu ja külalislahkust, rääkimata sadadest korjatud esemetest, mis tänaseni Eesti Rahva Muuseumis tallel.

Esimeses osas liikusid rännumehed Salmele ning sealt Kihelkonna peale ja Filsandile (Vilsandi), kus nad tormivangi jäid. Teises osas kirjutati, et Ansekülas on pastor hädas meestega, kes raamatutarkust omandavad ning seeläbi usumehe jutu kahtluse alla seavad ja tema autoriteeti kõigutavad. Kolmandas osas teevad mehed tiiru ümber Sõrve poolsaare ja asuvad tagasiteele Tartu poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles