KÜLAVAHELOOD Karjas peeti rahvamajade päeva ja sügislaata

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
NAGU KODUS. Ettevõtja Jaak Oks on poisikesena mõisas elanud. Nüüd käib ta
siin näitemänguproovides ja laadapäeval talukaupa pakkumas.
NAGU KODUS. Ettevõtja Jaak Oks on poisikesena mõisas elanud. Nüüd käib ta siin näitemänguproovides ja laadapäeval talukaupa pakkumas. Foto: LII MÄGI

Tänavusel rahvamajade päeval, oktoobrikuu viimasel laupäeval, võõrustas Karja rahvamaja kohalikke ettevõtjaid ja huvilisi, kes soovisid iidse mõisamajaga tutvuda ja kunagises härrastemajas korraldatud sügislaadalt midagi meeldivat koju viimiseks soetada.

Kadi Raadio "Külavahelugude" saatejuht Aare Laine küsitleb rahvamaja juhatajat Lii Mägi, keda Karja elanikud ka mõisaprouaks kutsuvad, lapsepõlves häärberis elanud ja nüüd taidlusringide tegevuses osalevat talunikku Jaak Oksa, Saksamaalt nädalaks kodumaile tulnud Hamburgis füsioterapeudina töötavat Eva Bülcki, käsitöömeistrit Peeter Kuumi ja teisi rahvamajja tulnud inimesi.

Kõige kaugemalt Karja mõisa uudistama tulnud Eva, kes pärit Parasmetsa külast, hindab Karja ja üldse Leisi piirkonna inimeste ettevõtlikkust kõrgelt, öeldes, et igal aastal kodumail käies märkab ta positiivseid muutusi.

Lii Mägi tunneb heameelt mõned aastad tagasi soetatud mõisale ajastutruu mööbli üle, tunnustades kõiki, kes vana hoone restaureerimisele kaasa aidanud. Majas on teabetuba-raamatuhoid, lastele avar mängutuba, kus võimalik ka sünnipäevapidusid ning muid lastepäraseid ühisettevõtmisi korraldada.

Fuajees on väljapanek, mis kajastab Karja kihelkonna ajalugu. Huvilised saavad teada, et juba XVI sajandil valminud tolleaegses piiskopimõisas on tegutsenud kodumajanduskool, ehk nn. pruutide kool. Saarepiigadele õpetati Karja mõisas taluperenaistele vajalikke tarkusi ja oskusi.

Rahvamaja saalis saab korraldada kontserte, teatrietendusi ja piirkonna elanikele meeleolukaid kokkusaamisi. Praegu valmistutakse uueks etenduseks. Näitemäng kannab pealkirja "Ema Tereza". Eelmisest hooajast on mängukavas 90-ndad, segaste võimaluste aeg.

Nõukogudeajal oli mõisamaja Karja näidismajandi keskuseks. Majas oli lühikest aega ka haigla. Saates saab kuulda veel kauplejate imelikke juhtumeid nii Saaremaa kui mandri laatadel.

Jaak Oks ütleb, et usaldab ostjaid. Hommikul paneb ta Angla tuulikute juures kauba letile, kirjutab hinnad juurde, kõrvale asetab rahalaeka, kuhu ostjad saavad eurod poetada. Õhtul on laud tavaliselt kaubast tühi ja talunik võib täidetud rahalaekaga koju jalutada. Kellel ostjaist sularaha pole, saab ta kauba eest tasuda ülekandega. Pangakonto number on letil kirjas. Jaagul on heameel, et selline kaubandusviis toimib.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles