Tänavuse aasta üleriigilise mahetoidukonkursi parimaks mahetoiduks hinnati Saare maakonna Meedla küla Uustla talu küüslaugu grilljuust.
KÜLAVAHELOOD ⟩ Parima mahetoidu tootjad: grilljuustule turgu jagub
Saatejuht Aare Laine pakub kuulata suvel, 25. juulil, avatud talude päeval tehtud intervjuud Uustla talu peremehe Siim Sooäärega, kes Saksa talupoe juures Kiratsi külas oma talu toodangut huvilistele tutvustas. Juustu degusteerinud külalised ei olnud kiitusega kitsid. Talunik jäi päevaga rahule, öeldes, et tagaside on ainult positiivne. Nüüd siis tuli Mahepõllumajanduse sihtasutuselt ja mahepõllumajanduse koostöökogult talunikele meeldiv uudis - Uustla talu grilljuust tunnistati Eesti parimaks mahetoiduks.
Õnnitlejatega ühines ka Külavahelugude saatejuht. Õhtuhämaras, kui loomad talitatud ja Eesti maakarja lehmade piimast valmistatud juust pakendatud ning hoiule paigutatud, said nii peremees Siim kui ka tema kaasa Margit Lepp oma töödest-tegemistest rääkida. Raadiomehe palvel kutsusid noored vestlusringi ka vanaperenaise Liia Sooääre.
Aastakümneid Eesti ohustatud tõukarja pidanud Liia tundis tunnustuse üle siirast heameelt. Omal ajal püüdis Liia oma karja lehmade piimast võid teha, kuid heast ideest siiski päriselt asja ei saanud. Poja Siimu ja tallinlannast minia Margiti kohta on Liial ainult kiidusõnad huulil.
Pikemalt on saates juttu mahepõllumajandusest tervikuna. Liia Sooäär oli Saaremaal üks esimisi, kes oma talus mahetootmisega ligi 30 aastat tagasi alustas. Liia arvates oli see õige samm. Mis kõige tähtsam, noored on selle tootmisviisi omaks võtnud. Siimu hinnangul grilljuustule turgu jagub. Talunikud teevad ka ise kõik selleks, et turgu laiendada.
Aare Laine