LIBEDUS VIIB KRAAVI ⟩ Talverehvide kohustuslikkuseni on vaid loetud päevad

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Libe tee
Libe tee Foto: Ants Liigus

Algavaks nädalaks lubab riigi Ilmateenistus väikseid miinuskraade ning lörtsi- ja lumesadusid ka saartele, mistap on tagumine aeg autol suverehvid talviste vastu vahetada. Seda enam, et 1. detsembrist on talverehvid nagunii kohustuslikud.

Lõppeval nädalal ilm küll nii heitlik ei olnud ja libe ning härmatisest krõbe oli vaid paaril hommikul, kuid seegi oli piisav, et nii mõnigi auto teelt kraavi poole kulges.

Lääne päästekeskuse operatiivinfo andmeil teavitati häirekeskust juba esmaspäeva hommikul kell 8.32 liiklusõnnetusest, kus sõiduauto oli libeduse tõttu sõitnud vastu väinatammi piiret. Õnnetuse tõttu takerdus auto piiretesse ning trossidesse, lisaks tekkis sõidukil õlileke. Inimesed õnnetuses siiski vigastada ei saanud. Päästjad vabastasid auto piirdest ning lükkasid selle tee äärde, õlileke kaeti aga absorbentainega.

Juba samal õhtul kell 21.04 teatati häirekeskusele, et libeduse tõttu on Mehama külas sõitnud kraavi sõiduauto. Päästjad tõmbasid küljel olnud auto uuesti ratastele, kõrvaldasid süttimisohu ning likvideerisid õnnetuse tõttu tekkinud õlireostuse. Inimesed õnneks ka selles õnnetuses kannatada ei saanud.

Ilmateenistuse andmeil on miinuskraade oodata kohe uue nädala algul. Esmaspäeva öö tuleb läänepoolse madalrõhuala piirimail tugeva loode- ja põhjatuulega. Öö hakul liigub üle sajuhooge, pärast keskööd taevas selgineb ja õhutemperatuur langeb -2..-5°C-ni, tuulele avatud rannikul jääb plusspoolele. Päeval rahustab kõrgrõhuhari tuule ja hoiab taeva laialdaselt selgena. Õhutemperatuur on mandril 0..-3, saartel 0..+2°C piires. Õhtul laieneb Läänemerele madalrõhkkonna serv, meil pöördub tuul edelasse ja tugevneb.

Teisipäeval liigub madalrõhkkond Botnia lahe äärest üle Soome kagusse ja jõuab pärastlõunal juba Peterburi lähistele ning selle serva mööda kandub meile soojemat ja niiskemat õhku. Õhutemperatuur on öö hakul -2..-7, saartel ja läänerannikul 0..+3°C, pärast keskööd tõuseb. Lume- ja lörtsisadu jõuab keskööks saartele ja liigub edasi mandrile ja muutub tihedaks ning varahommikuks katab maad valge kiht.

Kui paks, seda täpsustab ilmateenistus juba uue nädala algul, kuid arvestada tuleb talviste liiklusoludega. Keskpäevaks tihedam sadu juba eemaldub ja pärastlõunal sajab siin-seal veidi lörtsi ja vihma. Puhub tugev lääne- ja loodetuul. Õhutemperatuur on 0..+5°C. Samas taktis kulgeb terve algav nädal.

Talverehvid (naastrehvid või talvised lamellrehvid) on Eestis kohustuslikud alates 1. detsembrist. Hiljemalt 1. aprilliks tuleb talvised naastrehvid taas suviste vastu vahetada. Lamellrehvidega võid sisuliselt sõita ka aastaringselt, kuid see ei ole soovituslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles