Paberihinna tõusuga kaasneb trükitoodete hind

Copy
paber
paber Foto: www.freepik.com

Trükikoda Printall, kus trükitakse enamik Eestis ilmuvatest ajalehtedest ja ajakirjadest, teatas 15-protsendilisest hinnatõusust alates 1. jaanuarist 2022. Esialgu kehtivad uued hinnad järgmise aasta esimeses kvartalis.

Trükiteenuse hinnatõusu taga on paberihinna tõus nii Euroopas kui ka kogu maailmas. Aasta algusega võrreldes on paberihind kasvanud ligi kolmandiku võrra.

"Hetkel on paberitehased meile teada andnud, et nad suudavad praegust hinda tagada järgmise aasta esimese kvartali jooksul," ütles Printalli müügijuht Anne Aavik-Taasväli. "Mis saab aga edasi, täna veel öelda ei oska. Me ise väga loodame, et olukord [paberiturul] peaks ükskord ikkagi stabiliseeruma."

Printalli müügijuhi sõnul on ettevõtted, kelle käest trükikoda paberit ostab, hinda juba sügise algusest ette teatamata tõstnud.

"Meie trükikoja jaoks on septembriga võrreldes paberihinnad tõusnud orienteeruvalt 26 protsendi võrra," tõdes ta. "Seni ei ole me oma klientidele teenuse hindu veel tõstnud ja proovisime neid endisel tasemel hoida. Kuid enam ei suuda. Peame ju ka oma töötajate palka tõstma."

"Kui tavapärastel aastatel on tootjad meile hinnad näiteks aastaks või isegi pikemaks perioodiks ette kinnitanud, siis tänavu seda tehtud ei ole," rääkis Aavik-Taasväli. "Seepärast me tegutsemegi praegu tootjatelt saadud hinnaga esimese kvartali lõpuni ja mitte kauem."

Printalli müügijuht avaldas lootust, et ehk järgmise aasta sees läheb olukord paberiturul siiski mõnevõrra paremaks.

Paberihinna tõusu peamine põhjus on koroonapandeemia. 2020. aastal suleti pandeemia tõttu ainuüksi USA-s pea kümnendik tootmisvõimsustest. Nüüd aga, mil maailm on uue olukorraga harjunud, on nõudlus paberi järele tasapisi taas kasvama hakanud, mis ongi põhjustanud hinnatõusu.

"Vahepeal ju tootmist suures osas ei toimunud. Nüüd aga, kui tootmist taas käivitatakse, ei jagu paberitehastel tööjõudu ega toorainet," möönis Anne Aavik-Taasväli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles